Ekonomika

Ilustrační fotografie

Trik obchodníků: Zboží jste vyndali z obalu, nelze ho vrátit. Opravdu?

Ekonomika

Téměř každý spotřebitel dnes již ví, že může do 14 dnů od převzetí zboží odstoupit od kupní smlouvy uzavřené na dálku, například přes internet. Zákon však stanovuje různé výjimky. Jednou z nich je případ, že se jedná o zboží v uzavřeném obalu, který plní hygienickou funkci. Pokud jej z obalu vyjmete, zboží již není možné vrátit. Někteří obchodníci tuto výjimku zneužívají.

Ilustrační fotografie

Kde a jak uplatnit reklamaci? Nenechte se sebou zametat

Ekonomika

Čeští spotřebitelé jsou mnohdy na pochybách, u koho mají uplatnit reklamaci. Prodávající odkazuje na servis a ten zase naopak. Nezřídka se změní provozovatel e-shopu, ale přitom se to na vzhledu a názvu internetových stránek nijak neprojeví. Současný a dřívější provozovatel si pak spotřebitele přehazují jako horký brambor. Kdo je tedy povinen reklamaci přijmout a vyřídit?

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Levice přinesla socialistický rozpočet, útočí ODS

Levicová vláda podle ODS přišla s typicky socialistickým rozpočtem. Zatímco se očekává růst ekonomiky, který by podle občanských demokratů měl jít ruku v ruce s vyrovnaným rozpočtem, vláda plánuje schodek o 20 miliard vyšší, než její předchůdci.

Karel Schwarzenberg

Schwarzenberg: Lidé nechápou, že se musí šetřit

Ekonomika

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg byl hostem pořadu Události, Komentáře. Kromě shrnutí voleb se vyjádřil i ke své vlastní pozici ve straně a její budoucnosti. Za důležitý krok pro TOP 09 považuje přiznání vlastních chyb.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Horníci se důchodu bát nemusí. Co pro ně stát chystá?

Ministerstvo práce a sociálních věcí v čele s Michaelou Marksovou hodlá předložit vládě návrh zákona, který bude řešit možné sociální dopady na zaměstnance v hornictví v Moravskoslezském kraji, způsobené útlumem těžby uhlí. Nová legislativní úprava umožní 3 500 horníkům dřívější odchod do starobního důchodu.

Ilustrační fotografie

Ceny potravin v Česku rostou. Co zdražilo nejvíc?

Ekonomika

Spotřebitelské ceny klesly v září proti srpnu o 0,2 %. Tento pokles ovlivnilo zejména snížení cen v oddíle rekreace a kultura. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v září o 0,7 %, což je o 0,1 procentního bodu více než v srpnu a nejvíce od počátku letošního roku, uvedl Český statistický úřad.

Ilustrační fotografie

Němeček slíbil růst platů ve zdravotnictví o pět procent

Ekonomika

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček slíbil Dagmar Žitníkové z odborového svazu zdravotnictví vzrůst platů o pět procent. Přidáno by měli dostat všichni zaměstnanci v sektoru. Platy by se mohly zvýšit již začátkem příštího roku.

Andrej Babiš

Babiš ostře vzkázal: Stát tu není proto, aby se postaral o všechny

Ekonomika

Konflikt Miroslava Kalouska a poslance za KSČM Zdeňka Ondráčka kvůli slovům o "komunistickém fízlovi" nechává ministra financí Andreje Babiše chladným. Část poslanců Babišova hnutí ANO se za Kalouska sice postavila, podle ministra se ale jedná jen o předvolební kampaň TOP 09, na kterou nemá čas, protože má na práci důležitější věci. Například státní rozpočet, z něhož by všichni stále něco rozdávali.

Ilustrační fotografie

Lobbista Janoušek prozradil, kde bral peníze a na čem zbohatl

Ekonomika

Lobbistu Romana Janouška čeká ze předloňské sražení ženy v Praze trest odnětí svobody na čtyři a půl roku. Do výkonu trestu má nastoupit v nejbližších týdnech a nepopírá, že udělal chybu. Chladnokrevný vrah ale podle svých slov není.

Ilustrační fotografie

Co se děje ve zdravotnictví? Toto prý ČSSD tají

Ekonomika

Poslanecká sněmovna minulý týden zamítla návrh poslance za KDU-ČSL Ludvíka Hovorky, který měl zpřehlednit toky peněz mezi pojišťovnami a nemocnicemi. Podle poslance za hnutí ANO Rostislava Vyzuly tak sociální demokraté a jejich ministr odmítají odkrýt toky financí ve zdravotnictví.

Tomáš Zdechovský /KDU-ČSL/

Ekonomika

Česko si slávu nezaslouží, rozjel se europoslanec

Pochybení České republiky při přerozdělování eurodotací bude předmětem jednání Výboru pro rozpočtovou kontrolu, známého pod zkratkou CONT. Pro náš stát to podle europoslance za KDU-ČSL Tomáše Zdechovského samozřejmě neznamená nic lichotivého, naopak se podle něj člověk za svou zemi musí stydět a slávu si tak skrze rozkradené evropské peníze nezasloužíme.

Propouštění v ČSA: Sobotka zuří, Paroubek ví, kdo za to může. Zmínil i Kalouska

Propouštění v ČSA: Sobotka zuří, Paroubek ví, kdo za to může. Zmínil i Kalouska

Ekonomika

České aerolinie oznámily úřadu práce propuštění 77 pilotů a více než 200 stevardů a dalších lidí. Letecká společnost měla v nedávné minulosti hospodářské problémy, které chtěla vyřešit loňským prodejem 44 procent akcií firmy do rukou Korean Air. Premiéra Bohuslava Sobotku proto chystané propouštění velmi znepokojuje.

Podnikání - jak začít?

Ekonomika

Podnikání - jak začít?

Oproti minulosti stále narůstá počet lidí, kteří chtějí začít podnikat. Věci se změnily, a proto to není nemožné. Naopak právě v dnešní době to jde čím dál tím snáze.

Ilustrační fotografie

Konec pravicového ožebračování, raduje se Škromach

Ekonomika

Konečně končí léta ožebračování zaměstnanců, zaradoval se místopředseda Senátu Zdeněk Škromach na svém Facebooku. Je nadšený z toho, že vláda schválila navýšení minimální mzdy o 700 korun a chce v tom do budoucna pokračovat.

Ilustrační fotografie

dTest: Nejdříve tři roky plaťte, až pak můžete odstoupit od smlouvy

Ekonomika

Lidé už většinou znají své právo do 14 dnů odstoupit od nákupu zboží na předváděcí akci. Společnost Zepter International s.r.o. však umí návštěvníky svých akcí překvapit. Na odstoupení od smlouvy si musí počkat i tři roky a po celou tuto dobu musí pod hrozbou pokuty platit takzvané Zepter Splátky.

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 10:21

Předpověď počasí na noc a pátek 26. dubna

Počasí u nás bude ovlivňovat svým okrajem tlaková níže nad severozápadní Evropou. Kolem ní k nám začne proudit teplejší vzduch od jihu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy