Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němeček slíbil růst platů ve zdravotnictví o pět procent

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček slíbil Dagmar Žitníkové z odborového svazu zdravotnictví vzrůst platů o pět procent. Přidáno by měli dostat všichni zaměstnanci v sektoru. Platy by se mohly zvýšit již začátkem příštího roku.

„Pět procent považuji za maximum možného, aniž bychom destabilizovali systém veřejného zdravotního pojištění," řekl Němeček podle iDNES. Cílem navýšení platů je podle něj snížení odlivu zdravotních pracovníků z republiky.

Potřebnou částku ke zvýšení platů, celkem 3,1 miliardy korun, prý zvládne vybrat na zdravotním pojištění díky rostoucí ekonomice. „Do lůžkové péče jde zhruba 120 miliard korun, navýšení činí tři miliardy. Jsem přesvědčen, že zdravotní pojišťovny se s ním budou schopny vypořádat, byť jejich postoje jsou opatrné," reagoval ministr na dotaz ohledně případného selhání prognóz.

Odbory si původně přály desetiprocentní růst platů. O ministrově návrhu budou teprve jednat a rozhodovat se, zda ho přijmou. „Není to naplnění toho, co požadujeme, musíme se k tomu proto vrátit na jednání našich orgánů a domluvit se i s Lékařským odborovým klubem," řekla podle iDNES Žitníková. I přesto ale nabídku pochválila. „Pan ministr nás mile překvapil. Začali jsme vyjednávat na 3,5 procentech, což pro nás bylo nepřijatelné," dodala.

Většina krajů, s výjimkou Jihomoravského, Moravskoslezského a Vysočiny, převedla své nemocnice do formy akciových společností. Těm vláda zvýšení platů nařídit nemůže. Němeček ale říká, že i tam navýšení dorazí a nemocnice jej na platy využijí. Bude kvůli tomu jednat s hejtmany.

Přidání 3,1 miliardy podle Žitníkové vychází na navýšení platu jednoho zaměstnance o 1500 korun k superhrubé mzdě. Po zdanění pak bude rozdíl oproti současnému platu řádově ve stokorunách.

Témata:  CZK zdravotnictví

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy