Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Gazprom zažaloval ČEZ a další evropské firmy v Rusku

Gazprom zažaloval ČEZ a další evropské firmy v Rusku

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Podle dostupných soudních dokumentů podal Kremlem řízený energetický gigant Gazprom žaloby k ruskému soudu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE. Uvádí to odborný server Natural Gas World.

O žalobě v pátek dopoledne informovala ruská státní agentura TASS na základě soudních spisů.

Analytici zdůrazňují, že v průběhu probíhající arbitráže je klíčové stanovit, za jakých podmínek mohla česká společnost utrpět škodu. Pokud dokáže, že Rusko nedodrželo smlouvu, analytici věří, že má česká firma značnou šanci na získání odškodnění.

Gazprom a další ruské společnosti se snaží přesunout soudní případy z mezinárodní arbitráže do Ruska. Tato snaha je způsobena rozpadem obchodních vztahů mezi Ruskem a Západem kvůli konfliktu na Ukrajině.

ČEZ informuje, že švýcarský arbitrážní soud se začal zabývat jejich pohledávkou ve výši přes 1 miliardy korun (42,7 milionu dolarů) vůči Gazpromu za nedodržení dohodnutých dodávek plynu.

Podle odborníků na mezinárodní obchodní právo by v případě, že ČEZ získá odškodnění, mohlo dojít k zabavení majetku Gazpromu v zahraničí. Avšak v případě majetku v Rusku je taková možnost málo pravděpodobná.

Rakousko se snaží přijmout razantnější opatření, včetně možnosti ukončit dlouhodobou smlouvu OMV na nákup plynu od Gazpromu.

Gazprom je pod plnou kontrolou Kremlu, má největší zásoby zemního plynu na světě a monopol na jeho vývoz z Ruska skrze síť plynovodů. V březnu letošního roku zvýšil dodávky do Evropy o 4,5 % oproti předchozímu měsíci a o zhruba 26 % ve srovnání s předchozím rokem. Dodávky do Evropy dosáhly vrcholu v letech 2018 a 2019, ale v roce 2022, během ruské invaze na Ukrajinu, klesly na 63,8 miliardy krychlových metrů.

Témata:  Gazprom ČEZ OMV

Aktuálně se děje

3. května 2024 10:31

Předpověď počasí na noc a sobotu 4. května

Počasí u nás bude pod vlivem nevýrazného tlakového pole, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy