Schwarzenberg: Lidé nechápou, že se musí šetřit

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg byl hostem pořadu Události, Komentáře. Kromě shrnutí voleb se vyjádřil i ke své vlastní pozici ve straně a její budoucnosti. Za důležitý krok pro TOP 09 považuje přiznání vlastních chyb.

Karel Schwarzenberg
reklama

Podle Schwarzenberga je za porážkou TOP 09 mnoho důvodů. "Rozpory ve straně v poslední době, to ji samozřejmě poškozuje. Dle mého názoru jsme příliš málo naslouchali potřebám voličů po celé České republice a podlehli jsme trošku té pražské atmosféře," vysvětlil.

"Poté dva nové fenomény - fenomén Babiš, miliardář, který si vybudoval vlastní hnutí, a pak spoustu hnutí, stran, straniček a tak dále, které se nově objevily na politickém jevišti," dodal. Když prý menší strany a hnutí dostanou každá několik procent hlasů, dohromady to straně jako TOP 09 ubere velké množství voličů.

"Jak řekl pan prezident, je to boj nových hnutí proti zavedeným stranám, což ostatně opakoval pan Babiš během volební večeře, což je pozoruhodný soulad," řekl Schwarzenberg.

Co se děje v Praze, to je ve všech médiích

Celorepublikový neúspěch v komunálních volbách byl prý způsoben i tím, že se strana málo zabývala lokálními problémy. "To si přiznáme, řeknu to upřímně, dělali jsme chyby. Vždycky, když je porážka, hledám nejdříve chyby sám u sebe," řekl. S vlastní rezignací ale zatím nepočítá.

Rozkol pražské TOP 09 podle Schwarzenberga ovlivnil stav věcí v celé republice. "To, co se děje v Praze, to je ve všech médiích. To, co se děje v jiných městech, mnohem méně," vysvětlil. Schwarzenberg prý již při řešení dřívějšího konfliktu varoval, že kdo poruší vnitrostranické příměří, musí počítat s velmi tvrdým zásahem.

"Nemůžete vést stranu, kde se lidi na veřejnosti perou. Kdyby to dělali na příslušném stranickém grémiu, nic bych proti tomu neměl - v každé straně jsou rozpory. Nebo kdyby se v noci někde zfackovali, je to taky jejich záležitost. Ale dělat to v médiích, to škodí straně," řekl.

Soulad mezi prezidentem a Babišem

Hudečkovu kritiku a obvinění ze spolčování s kmotry Schwarzenberg nebere vážně. "Ať ráčí jmenovat, s jakým kmotrem, to neřekl. On to řekl všeobecně. Kdyby řekl, že TOP 09 Praha se spolčuje s panem XY, který je známý kmotr, prosím. Ale to neřekl," ohradil se.

"Je velmi těžké vysvětlit lidem, že se má šetřit, že různé příjmy a důchody nejde víc zvýšit, že poplatek v nemocnicích je užitečný a nutný, že lékaři jsou zoufalí, že se to zrušilo, a tak dále," obhajoval Schwarzenberg finanční rozhodnutí, která jeho strana dělala ve svém vládním období.

Jako hlavní zprávu voleb vidí Schwarzenberg vítězství Andreje Babiše, vzestup lidovců a občanských demokratů, i porážku vlastní strany. "Je naznačen soulad mezi panem prezidentem a Babišem, je to boj malých hnutí proti zavedeným stranám, a já mám tušení, kde jsou prezidentovy sympatie," řekl.

Do budoucna Schwarzenberg plánuje analýzu chyb, které udělal on sám i ostatní členové strany, a jejich nápravu. "To samozřejmě jde - věnovat se věcem, které jsme zanedbali, a každý si musí rozmyslet, jestli začínat vnitrostranický spor, protože ví, jaké budou následky," vysvětlil.

Plánuje také lepší spolupráci se Starosty a nezávislými, se kterými má TOP 09 smlouvu do roku 2017. Ze strany TOP 09 prý vůle ke spolupráci je, a budoucnost tedy záleží na STAN.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky