Babiš ostře vzkázal: Stát tu není proto, aby se postaral o všechny

Konflikt Miroslava Kalouska a poslance za KSČM Zdeňka Ondráčka kvůli slovům o "komunistickém fízlovi" nechává ministra financí Andreje Babiše chladným. Část poslanců Babišova hnutí ANO se za Kalouska sice postavila, podle ministra se ale jedná jen o předvolební kampaň TOP 09, na kterou nemá čas, protože má na práci důležitější věci. Například státní rozpočet, z něhož by všichni stále něco rozdávali.

Andrej Babiš
reklama

Babiš v rozhovoru pro deník MF Dnes, jemuž skrze mediální skupinu Mafra šéfuje, podotkl, že podobné debaty, jako měl mezi sebou Ondráček a Kalousek, ho nezajímají. "Mě zajímá, že je tento stát v rozkladu, že máme zákony, které nám brání investovat. Že tu máme plno věcí, které nebyly řešeny, že potřebuji dát do pořádku finanční správu, celní správu, že jsme okrádáni na daňových podvodech. To je moje role, a takovýchto debat se zúčastňovat nehodlám," tvrdí Babiš.

Hnutí ANO se sice za Kalouska postavilo počtem čtyř poslanců ze čtyřiceti sedmi, podle Babiše ale jde o předvolební kampaň topky, která nemá jiné téma. "Mně ale zároveň vadí, že Kalousek, který se podílel na devastaci téhle země, si teď dělá kampaň na tom, že uráží lidi," dodal.

Babišovi se rovněž nelíbí, jak ČSSD hlasovala proti návrhu o transparentnosti zdravotnictví. "Pan premiér evidentně nechce, abychom rozkryli úhrady ve zdravotnictví, jeho ministr stále kličkuje. Já mu to ale říkám u stolu a nepotřebuji ho veřejně napadat," tvrdí Babiš.

Určitou dávku averze vůči sociálním demokratům ale neskrývá, ČSSD považuje za stranu, která by stále něco rozdávala. "Teď jsem četl, že by paní ministryně Marksová chtěla minimální mzdu 11 200 korun. Oni stále něco slibují, rádi by navýšili daně, všechno by rozdali. Ale stát tu není proto, aby se postaral o všechny. Ideologicky jsme někde jinde, ale co máme dělat? Pořád se hádat, abychom lidi ještě víc naštvali?" táže se ministr.

Babiš se v rozhovoru vyjádřil také na téma komunálních voleb. Domnívá se, že pokud se má v Praze něco změnit, tak čím méně stran bude v koalici, tím lépe. "Věřte, že kdybych nebyl ministrem financí, tak by mě bavilo být primátorem Prahy. Tam bych asi mohl měnit věci rychleji a konkrétněji než v rámci vládní koalice," tvrdí Babiš s tím, že například s Kalouskem si koalici představit neumí, ale "Hudeček není Kalousek."

Témata: Andrej Babiš

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky