Levice přinesla socialistický rozpočet, útočí ODS

Levicová vláda podle ODS přišla s typicky socialistickým rozpočtem. Zatímco se očekává růst ekonomiky, který by podle občanských demokratů měl jít ruku v ruce s vyrovnaným rozpočtem, vláda plánuje schodek o 20 miliard vyšší, než její předchůdci.

Ilustrační fotografie
reklama

"Stále bohužel platí Švehlův výrok o tom, že sociální demokraté rádi rozdávají koláče, které sami neupekli a upéci ani nemohli, protože snědli těsto, které ještě nestačilo ani vykynout," kritizuje návrh rozpočtu předseda strany Petr Fiala.

Vláda má podle předsedy ODS ideální podmínky k splácení dluhů, investice do infrastruktury, podporu podnikání a výzkumu a další prorůstová opatření. Místo toho počítá se schodkem o 20 miliard vyšším, než o jakém uvažovaly vlády předchozí.

"Vláda přichází s rozpočtovým deficitem ve výši 100 mld. Kč v době očekávaného růstu ekonomiky kolem 3 %, kdy by měl být rozpočet vyrovnaný, nebo by měl alespoň sledovat trend snižování deficitu," tvrdí Jan Skopeček, ekonomický expert ODS.

Jen občané vědí, jak nejlépe naložit s penězi

"Na návrhu státního rozpočtu je nejsmutnější pohled na mandatorní výdaje," říká poslanec a zastupitel Mladé Boleslavi Adolf Beznoska. "Ty vzrostou na svou historicky nejvyšší úroveň 713 miliard korun, což je o 42 miliard korun více než v posledním roce vlády ODS," dodává.

Vláda podle ODS navyšuje výdaje na provoz úřadů o necelých 11 miliard korun. Výdaje na platy státních zaměstnanců pak vzrostly o 6,5 miliard. Samotný Úřad vlády dostane o 55 milionů korun navíc.

"Kvůli tomu vládě nezbyly peníze ani na ono slibované navýšení investic – v roce 2013, za vlády ODS, byl schodek rozpočtu 81 miliard korun a investice dosáhly 97 miliard. Pro příští rok vláda plánuje schodek 100 miliard korun a investice 75,6 miliardy," říká Fiala.

"To není rozpočet investiční, to je rozpočet typicky socialistický. Vláda by odvedla mnohem lepší práci tím, že by nechala peníze občanům, protože jen ti nejlépe vědí, jak se svými penězi nakládat," dodává.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky