Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důchodci si koupí o dva rohlíky víc, jinak se sociální výdaje neprojeví, míní ekonom

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

V pořadu Události, komentáře se setkali dva ekonomičtí experti. Aleš Michl, ekonom a externí poradce ministra financí se s Lukášem Kovandou, hlavním ekonomem finanční skupiny Roklen, bavili o státním rozpočtu na rok 2015.

Michl si myslí, že rozpočtový plán by mohl být lepší. "Ale za ten rok vláda udělala kus práce, provozní výdaje jdou dolů a investice nahoru, to je to nejdůležitější," dodal.

"Já to vidím trochu naopak, investice jdou dolů a provoz jde nahoru," oponoval Kovanda. Podle něj provozní výdaje rostou o šest procent. Investice jsou prý nižší o přibližně třicet miliard korun, což považuje za enormní pokles.

"Podle mě se ani to neproinvestuje, protože řada z těch staveb není připravená díky laxní politice předchozích ministerstvech, která se na to vykašlala," ohradil se Michl.

Na nákupech ministerstvech šetříme tři miliardy

Andrej Babiš se hájí tím, že vyšší investice v minulosti nebyly efektivní a nevyužily se všechny peníze. "To je argument, který můžete říct na všechno. Mě zajímají čísla a ta jsou jasná, je tam rozpočtováno mnohem méně, než v letech 2011 a 2013," řekl Kovanda. Dodal, že v dobách, kdy byl Miroslav Kalousek ministrem financí, byly například výdaje na výzkum a vývoj o pět miliard vyšší.

"Já se nebudu pouštět do takových politických keců jako tady předvádí pan kolega. Já jsem makroekonom. Když se platy státních zaměstnanců odeberou z provozu a podíváme se na nákupy ministerstvech, tak na těch se šetří zhruba tři miliardy korun," oponoval Michl.

"Tenhle rozpočet nemůže podpořit růst, spíš mu uškodí," míní Kovanda. Podle něj budou zátěží sociální výdaje, které se nemusí vrátit. "To se projeví tak, že důchodci budou mít navíc pár stovek. To se ve spotřebě trochu projeví, že si koupí místo dvou rohlíků čtyři, ale neprojeví se to v makroekonomických číslech," dodal.

Témata:  důchodci státní rozpočet

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy