Kolik stojí kominík a jak často ho musíte zvát?

Léto už se definitivně loučí a už brzy začne topná sezóna. A spolu s nákupem dříví nebo uhlí na zimu je potřeba myslet i na návštěvu kominíka. Kolik to ovšem celé stojí?

Komín, ilustrační fotografie
reklama

Na začátek je potřeba si uvědomit, že existují kontroly a revize komínů a i když to obojí zní skoro stejně, je mezi nimi veliký rozdíl. I v ceně.

Zatímco při kontrole přijde kominík a zkontroluje, jestli komín dobře táhne a je pokud možno čistý, revize je náročnější. Ta se totiž dělá u nových komínů nebo v případě, že kamna na dřevo vyměníte například za plynový kotel.

Zatímco kontrola komína stojí například 300 korun, revize může být i pětkrát dražší. Na druhou stranu je ignorování kontrol a čištění velkým riskem.

Orientační ceník kominických prací

Nejenže se tak zvyšuje riziko požáru nebo otravy, ale v případě, že se opravdu něco semele (třeba bouchnou saze v komíně), hrozí vám tučná pokuta. "Protokoly o kontrolách a revizích jsou to první, co chtějí policisté a hasiči vidět," varuje mluvčí Společenstva kominíků ČR Petr Dušek.

Rozdíly v cenách jsou pochopitelně závislé na tom, kde kominík pracuje. Ti z malých měst jsou zpravidla levnější než ti z krajských metropolí. Na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že pokud si objednáte kominíka "zdaleka", naúčtuje vám kromě práce i cestovné a úspora se tak může vypařit.

Pokud jde o to, jak často kominíka volat, stačí jedenkrát do roka. I tady je to jen doporučení, ale kvůli vlastnímu bezpečí i bezpečí sousedů se vyplatí nešetřit. Protože následky mohou být tragické.

Témata: bydlení | kominíci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky