Ekonomika

Martin C. Putna

Bylo nám za "totáče" lépe? Známý profesor promluvil

Ekonomika

Ruských agentů u v České republice přibývá a jsou infiltrováni mezi politiky i novináři. Tvrdí to známý profesor Martin C. Putna, který poukazuje na rozkol české společnosti v tom, jestli bylo za minulého režimu lépe, a postavení České republiky jako nedílné součástí střední a západní Evropy.

Ilustrační fotografie

Rok Sobotkovy vlády: Hromada problémů jen nepatrně menší. Takže trochu lepší dobrá

Ekonomika

KOMENTÁŘ - Je tomu právě rok, co s malou ostudou začala vláda Bohuslava Sobotky. Ostudou, kterou svým typickým způsobem vyvolal prezident Miloš Zeman, když neváhal z návrhu na jmenování vlády citovat řadu gramatických i faktických chyb. Budiž, prezident tak dal svérázným způsobem najevo, že jeho milovaná Rusnokova vláda v nekonečné demisi musí opravdu skončit, ale popravdě řečeno, chyby v tak důležitém dokumentu být opravdu neměly.

Ilustrační fotografie

Chystá se další zvýšení minimální mzdy. O kolik?

Ekonomika

Minimální mzda se v České republice počátkem roku zvýšila o 700 korun na 9 200 korun měsíčně a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová už chystá další navýšení. Podle serveru idnes.cz by to mohlo být o 500 až 700 korun za měsíc.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Přehled: Tyto platy a odměny dostávají úředníci na vládě

Zlaté časy téměř milionových odměn na Úřadu vlády sice skončily, i tak si ale vrcholní úředníci kabinetu přijdou na slušné peníze. Vedoucí úřadu dokonce má plat srovnatelný s jeho šéfem - premiérem Bohuslavem Sobotkou. Podívejte se, kolik vydělávají vládní vrcholní úředníci.

Ilustrační fotografie

Budou nám znovu proplácet začátek nemocenské?

Ekonomika

Premiér Sobotka chce prosadit zásadní změnu. Zaměstnanci by podle něj měli opět dostávat proplacené první tři dny nemocenské. Za ty se teď nedostává nic. Návrh ale kritizuje opozice, i Sobotkův koaliční partner a ministr financí Babiš. A proti jsou i zaměstnavatelé.

Ilustrační fotografie

Vydělá na Česku Západ? USA můžeme být prospěšní

Ekonomika

KOMENTÁŘ - Oslabená česká koruna nemusí nutně znamenat pouze nevýhody. Může se také projevovat zvýšeným zájmem zahraničních firem stěhovat svou výrobu do zemí se slabší měnou a kromě úspory nákladů se také více přiblížit svým zákazníkům.

Ruská měna, rubl

Ekonomika

Ruské důchodce drtí měnová krize

Miliony důchodců v Rusku, kteří tvoří zhruba třetinu tamní populace, jsou ohroženy propadem životní úrovně v důsledku stávající krize rublu a nárůstu cen z zemi. Někteří analytikové uvádějí, že jejich nespokojenost by se mohla projevit v propadu preferencí prezidenta Vladimira Putina. Informuje server Moscow Times.

Ilustrační fotografie

Inferno důchodců: Tisíce jich žije v dluzích. Co se děje?

Ekonomika

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) prováděla k 31. 12. 2014 exekuční srážky u 75 315 důchodů. To je přibližně o 4 300 více než v prosinci loňského roku. Za leden až prosinec 2014 poukázala na účty oprávněných a exekutorů 1 527 884 000 Kč. Narůstá i počet podání souvisejících s exekuční agendou. S každým podáním se úřad musí vypořádat. Za loňský rok jich ČSSZ obdržela přes jeden milion, meziročně se jejich počet zvýšil o téměř 75 tisíc, informuje Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Lídr Syrizy Alexis Tsipras

Odejde Řecko z EU? Volby vyhrála levicová SYRIZA, která slibuje také zvýšení mzdy!

Ekonomika

Levicová opoziční strana SYRIZA je zřejmě jasným vítězem předčasných parlamentních voleb v Řecku. Ukazují to první předběžné výsledky, které jen s malými rozdíly potvrdily předchozí odhady. SYRIZA dostala 36,5 procenta hlasů, vládní konzervativci pak 27,7 procenta, uvedlo řecké ministerstvo vnitra. Do parlamentu se dostalo ještě pět dalších stran.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Stát plánuje proplácet lidem nové "šrotovné"

Stát plánuje proplácet lidem nové "šrotovné" - příspěvek na likvidaci starého auta. Chce tak podpořit obměnu vozového parku. Starší auta produkují více emisí a následky nehod jsou v nich horší. Píše o tom dnešní MF Dnes.

Ilustrační fotografie

Benzin zlevnil, ale ostatní ceny obchody drží. Proč?

Ekonomika

Už několik měsíců klesá na celém světě cena ropy a díky tomu zlevňují i pohonné hmoty. A právě to by teoreticky mělo mít dopad i na konečné ceny zboží v obchodech. Na benzínu je totiž závislá většina výrobců. Proč tedy ale služby a zboží stojí u nás pořád stejně?

Ilustrační fotografie

Kolik dluží firma firmě v Česku? Průměrně 12.756 korun

Ekonomika

Firmy si v roce 2014 dlužily po splatnosti průměrně 12.756 Kč. Vyplývá to ze statistik jedné ze tří největších inkasních agentur v Česku, společnosti B4B Inkasso. Údaj vychází z více než 10 tis. případů v hodnotě do 200 tis. Kč, které inkasní agentura mezi firmami řešila. Oproti roku 2013 průměrný dluh mezi firmami narostl o 2.781 Kč. Nejvíce případů řešili v B4B Inkasso v oblasti odpadů, energetiky a dopravy.

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 20:50

BYD poraženo Teslou, čínský konkurent eviduje drtivý pokles zisků z tržeb

Čínský automobilový gigant BYD zaznamenal pokles zisků, na což zapůsobila snížená poptávka po elektrických vozidlech (EV) a cenová válka na největším světovém automobilovém trhu.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy