Cigarety výrazně zdražují. Některé krabičky i o 7 korun

Přišlo očekávané zdražení cigaret. Jenže některé značky zdražily více než se očekávalo. Některé krabičky tak jsou dražší i o sedm korun!

Ilustrační fotografie
reklama

Většina cigaret zdražila okolo pěti korun, jenže některé krabičky i více. To se týká především nejlevnějších značek - startek a chesterfieldek. Zatímco před zdražením stály bezfiltrové 69 korun, nyní budou stát 76 korun. To je zdražení téměř deset procent, píší Novinky.cz. Například cigarety Camel bez filtru zdražily jen o korunu - na 73 Kč.

Většina značek zdražila o čtyři až pět korun. Krabička dlouhých Marlboro stojí 98 korun (dříve 93), Camel 89 Kč (dříve 84) a například Viceroy 79 Kč (dříve 74). 

Za zdražením cigaret je především zvýšení spotřební daně. Ta se musela přizpůsobit úrovni dané Evropskou unií. Ta je 90 eur (asi 2 500 korun) na tisíc cigaret. Ve výsledku by tak měly být krabičky díky spotřební dani dražší přibližně o čtyři koruny. Jenže výrobci cigaret krabičky zdražily i více než o tuto částku.

Většinou to zdůvodňují očekávanými vyššími náklady na zavedení obrazových varování nebo hologramů, které mají bojovat proti pašování a černému obchodu s cigaretami.

V některých trafikách a prodejnách však stále seženete cigarety za nižší cenu. Prodejci totiž doprodávají staré zásoby, které musí podle zákona doprodat do konce února.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky