Rok Sobotkovy vlády: Hromada problémů jen nepatrně menší. Takže trochu lepší dobrá

KOMENTÁŘ - Je tomu právě rok, co s malou ostudou začala vláda Bohuslava Sobotky. Ostudou, kterou svým typickým způsobem vyvolal prezident Miloš Zeman, když neváhal z návrhu na jmenování vlády citovat řadu gramatických i faktických chyb. Budiž, prezident tak dal svérázným způsobem najevo, že jeho milovaná Rusnokova vláda v nekonečné demisi musí opravdu skončit, ale popravdě řečeno, chyby v tak důležitém dokumentu být opravdu neměly.

Ilustrační fotografie
reklama

Úspěchy: Typické levicové rozdávání peněz

Jedno je třeba Sobotkově vládě připsat ke cti. Uklidnila velmi rozbouřenou situaci v zemi. Alespoň co se týče vládních průšvihů. A z premiéra Sobotky, pasovaného předem do role nevýrazné osobnosti, úřednické šedé myši, se vyklubal docela schopný vyjednávač, který dokázal uhasit řadu doutnajících ohnisek sporu. Mnohé tím příjemně překvapil.

Samozřejmě jako typická levicová vláda začala ihned rozdávat peníze na všechny strany. Zvýšení minimální mzdy, zrušení poplatků u lékařů (včetně poplatku za pobyt v nemocnici, takže se lze dnes pobytem v nemocnici nechat živit na účet státu), zvýšení důchodů, zvýšení platů prakticky všem státním zaměstnancům. Inu, je třeba dát státním zaměstnancům jasně najevo, kdo je živí a koho by tak měli v příštích volbách volit. Uvidíme, zda tato pobídka bude stačit. Asi těžko, lidská paměť je krátkodobá, takže bude nutno dále „vyfutrovat" dalšími benefity.

Ale třeba porodné na druhé dítě je dobrým krokem, který mladým rodinám opravdu pomůže.

Balík problémů se valí dál

Lety prověřená praxe říká, že většinu zásadních rozhodnutí je třeba udělat v první polovině funkčního období. Pak už se blíží další volby a nad racionálními kroky převažují sliby a snaha se zalíbit.

Z tohoto hlediska zbývá Sobotkově vládě rok, množná rok a půl. Ze slibu přijetí řady protikorupčních zákonů nebylo uděláno téměř nic. Jistě byl schválen zákon o státní službě, i když jej protikorupční organizace považují za psa s obroušenými, možná i vytrhanými tesáky. Ale budiž, lepší něco než dlouhé nic a i tento zákon přece jenom ztíží snahu politiků ovlivňovat státní správu či rozmisťovat své kamarády do různých úřadů.

A co další ze slibovaných devíti protikorupčních zákonů. Na dobré cestě je snad ještě tak rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu. Naopak jeden ze stěžejních protikorupčních zákonů, zákon o financování politických stran je blokován v samotné vládní koalici. Ani moc nepřekvapuje, že sociálními demokraty, zatímco hnutí ANO a lidovci jsou pro jeho přijetí. ČSSD jako řadu let vládnoucí strana je stejně jako dříve stejně mocná ODS obklopena řadou všemožných kmotrů a neprůhledných vazeb, z nichž lze získávat pro stranickou pokladnu tolik potřebné finance. Toho je třeba využít co nejdéle. Loni při komunálních volbách ztratili sociální demokraté řadu radnic velkých měst a pokud se hnutí ANO po komunálním úspěchu nezprofanuje a nepromrhá svůj zatím dobrý kredit, dá obdobná situace očekávat v příštím roce při volbách krajských. A tím i ztrátu řady zdrojů pro nenasytnou stranickou pokladnu.

Hodnocení je vždycky ošemetné a záleží osobě hodnotitele. Vládě Bohuslava Sobotky lze přičíst některé úspěchy a zejména uklidnění situace. Na druhé straně bude třeba zrychlit tempo potřebných změn. Takže v souhrnu lepší dobrá.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky