Stát plánuje proplácet lidem nové "šrotovné"

Stát plánuje proplácet lidem nové "šrotovné" - příspěvek na likvidaci starého auta. Chce tak podpořit obměnu vozového parku. Starší auta produkují více emisí a následky nehod jsou v nich horší. Píše o tom dnešní MF Dnes.

Ilustrační fotografie
reklama

Ministerstvo průmyslu a obchodu chce do nového zákona o výrobcích s ukončenou životností prosadit i možnost, že by stát vyplácel lidem řádově tisícikoruny za to, že by se starého auta zbavili.

"Potřebujeme, aby se stará auta dostala z našich silnic, průměrné stáří vozidel je u nás výrazně vyšší než v Evropské unii. I když s nimi lidé příliš nejezdí, mají vysoké emise a následky nehod starších aut jsou výrazně větší než u novějších vozů," řekl MF Dnes náměstek ministra průmyslu a obchodu Eduard Muřický.

Úřady o platbě odmítají mluvit jako o šrotovném, i když jím v podstatě je: jde o příspěvek na likvidaci starého vozu. Návrh MPO bude i součástí materiálu pro vládu o tom, jak v Česku omladit vozový park.

Nejsou v něm žádné dotace na nákup nových vozů jako v Evropě, ale pouze tento příspěvek. Nebude však podmíněn tím, že po vyřazení si musí původní majitel koupit nové auto. Podporu má taková myšlenka například na ministerstvu dopravy nebo u Sdružení automobilového průmyslu.

"Jde o motivační prostředek, aby vozidla byla řádně ekologicky likvidována. Proti této snaze nevznášíme námitky," říká Martin Novák z tiskového oddělení ministerstva dopravy.

Zatím není jasná přesná částka, mluví se o příspěvku mezi 1 500 a 4 000 Kč. Podle Muřického by se mohly použít peníze, které stát dosud vybírá za převody nejstarších aut. Ročně jde zhruba o čtvrt miliardy, ale objem peněz by měl vzrůst, píše deník.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky