Odejde Řecko z EU? Volby vyhrála levicová SYRIZA, která slibuje také zvýšení mzdy!

Levicová opoziční strana SYRIZA je zřejmě jasným vítězem předčasných parlamentních voleb v Řecku. Ukazují to první předběžné výsledky, které jen s malými rozdíly potvrdily předchozí odhady. SYRIZA dostala 36,5 procenta hlasů, vládní konzervativci pak 27,7 procenta, uvedlo řecké ministerstvo vnitra. Do parlamentu se dostalo ještě pět dalších stran.

Lídr Syrizy Alexis Tsipras
reklama

Zda se formaci SYRIZA podaří získat absolutní většinu ve 300členném parlamentu je stále nejisté. Podle údajů ministerstva vnitra by jí podle dosud sečtených hlasů připadlo mezi 149 a 151 hlasy. Právě 151 hlasů by předseda strany Alexis Tsipras potřeboval k sestavení jednobarevné vlády. Podle řeckého volebního systému získává vítěz voleb jako bonus padesát křesel. 

SYRIZA usiluje o změnu smluv s mezinárodními věřiteli a chce s nimi vyjednat řadu úlev. Voliči této politické strany se rekrutují hlavně z lidí, kteří jsou již unaveni z drakonických úsporných opatření a na které ekonomické problémy doléhají nejvíce. 

Na třetím místě se prozatím umístila krajně pravicová strana Zlatý úsvit s 6,3 procenta hlasů. Středová proevropská strana Potami (Řeka) oslovila 5,9 procenta voličů. Tříprocentní hranici nutnou pro vstup do zákonodárného sboru překročili ještě s 5,6 procenta hlasů komunisté, se 4,8 procenta socialisté a 4,7 procenta strana Nezávislí Řekové, o které se hovoří jako o možném koaličním partnerovi strany SYRIZA. 

Pod hranicí nutnou pro vstup do parlamentu naopak zůstala strana bývalého socialistického premiéra Jorgose Papandrea. Hlas jí dalo jen 2,5 procenta voličů. 

"Dnes řecký národ rozhoduje o tom, zda bude pokračovat tvrdá úsporná politika, nebo zda země prožije nový začátek, díky němuž budou moci lidé žít důstojně," řekl Tsipras, hlavní představitel strany SYRIZA. 

"Jsem optimista, protože věřím, že nikdo nebude riskovat směřování naší země mimo eurozónu. Tyto volby jsou velmi důležité pro naši budoucnost a budoucnost našich dětí," sdělil novinářům Antonis Samaras (ND), který před levicovou stranou varuje, že pokud SYRIZA splní předvolební sliby, Řekové skončí mimo eurozónu. 

Aby strany získaly křeslo v parlamentu, musí překročit tři procenta. Strana, které se to podaří, získává 40 křesel. Zbytek mandátů se rozděluje poměrově. 

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat EU a MMF o finanční pomoc. Dohodlo se již na dvou záchranných programech v celkové hodnotě 240 miliard eur (6,6 bilionu Kč). Z posledního programu chtěly Atény původně vystoupit koncem loňského roku. 

Tamní špatná ekonomická situace ovlivňuje i život mladých lidí, polovina z nich nemá práci. Mladí Řekové tak odkládají zakládání rodin z obav o to, aby děti vůbec uživili.

Témata: řecko | EU | SYRIZA

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky