Ekonomika

Ilustrační fotografie

Jaké budou ceny energií? Ušetříme za plyn i elektřinu

Ekonomika

Jak to bude s cenami elektřiny a plynu? Budou i pro maloodběratele klesat tak, jako klesají na mezinárodních burzách? A jak se daří společnosti ČEZ? Kolik budou dividendy? Na to a jiné otázky odpovídal v pořadu Vaše téma generální ředitel skupiny ČEZ Daniel Beneš.

Ilustrační fotografie

V Česku chybějí lékaři, řemeslníci i řidiči . Stále větší počet lidí odchází za prací do zahraničí

Ekonomika

Počet Čechů, kteří kvůli práci opustí republiku, každým rokem stoupá. Zatímco v roce 2006 pracovalo v zahraničí podle odhadů 54 tisíc Čechů, v roce 2014 už jich byl dvojnásobek. Každoročně počet Čechů, kteří míří za prací do jiné země, vzroste průměrně o 15 tisíc. Už dávno ale nejde jen o „odliv mozků“, do zahraničí odchází čím dál víc řemeslníků.

Ilustrační fotografie

Vyřeší plánované změny alarmující nedostatek pracovníků ve zdravotnictví?

Ekonomika

Nedostatek pracovníků ve zdravotnictví, a to jak v lékařských, tak tzv. nelékařských oborech, je v současnosti žhavým a bolavým tématem. Nedostatek sester je ale záležitost, která se neustále stupňuje již mnoho let. V českém zdravotnictví jich v současné době pracuje odhadem 100 000, řádově tisíce jich ale chybějí. Informuje Profesia.

Ilustrační fotografie

Ať Češi rozhodnou o vystoupení z EU. Ve Sněmovně to vřelo

Ekonomika

Ve Sněmovně bylo pořádně živo. Důvodem byl návrh hnutí Úsvit uspořádat referendum o vystoupení Česka z Evropské unie, který poslanci včera svým hlasováním zařadili na program jednání. Brzy toho však litovali a svůj krok chtěli vzít zpět.

Ilustrační fotografie

E.ON snížil ceny CNG na všech plnicích stanicích

Ekonomika

Od začátku května mohou řidiči na všech plnicích stanicích společnosti E.ON čerpat stlačený zemní plyn (CNG) za nižší cenu. Za ekologické palivo zaplatí řidiči na většině stanic 24,90 korun za kilogram CNG. Kromě snižování cen stlačeného zemního plynu plánuje E.ON do konce letošního roku zprovoznit dalších 5 nových plnicích stanic CNG.

Ilustrační fotografie

dTest: Spotřebitelé opět ostrouhali, novela zákona libovůli operátorů neomezí

Ekonomika

Senát v minulém týdnu nepodpořil navrhovanou novelu zákona o elektronických komunikacích. Návrh přitom řešil vážné potíže, se kterými se spotřebitelé v oblasti telekomunikací denně potýkají. dTest upozorňuje, že operátoři mnohdy porušují zákon a neinformují zákazníky o jejich právech při jednostranných změnách smlouvy. Dlouhé výpovědní lhůty navíc působí protikonkurenčně, přičemž nemají technické opodstatnění.

Ilustrační fotografie

V dubnu bylo vyhlášeno 1 523 osobních bankrotů, nejvíce za poslední rok

Ekonomika

Počet bankrotů fyzických osob podnikatelů se meziročně snížil o 7 %. V dubnu letošního roku bylo vyhlášeno 80 bankrotů obchodních společností, 690 bankrotů fyzických osob podnikatelů a 1 523 osobních bankrotů. Oproti březnu je počet bankrotů vyšší ve všech kategoriích. Naopak počet bankrotů za posledních 12 měsíců je ve všech sledovaných kategoriích nižší než v předcházejícím období. Vyplývá to z analýzy provedené z dat portálu www.informaceofirmach.cz společnosti CRIF obsahujícího údaje o podnikatelských subjektech z České i Slovenské republiky.

Ilustrační fotografie

Koho se týká EET již od prosince?

Ekonomika

Zákon o elektronické evidenci tržeb (EET; dále jen „zákon“) prošel úspěšně celým legislativním procesem. Nové povinnosti nejdříve dolehnou na subjekty poskytující stravovací a ubytovací služby, a to již od 1. prosince 2016. Za neplnění zákonných povinností hrozí vysoké sankce, proto je potřeba se na EET včas připravit.

Ilustrační fotografie

V Česku zoufale chybí léky: Poslanci chtějí trestat distributory

Ekonomika

Poslanecká sněmovna v úterý začala projednávat novelu zákona, která by měla udělat přítrž největšímu strašákovi lékáren - nezvladatelnému vývozu potřebných léků do zahraničí. Poslanci chtějí vývozcům rozdávat milionové pokuty, v krajních případech chtějí zakázat provozování činnosti až na dva roky.

Ilustrační fotografie

Chystá se revoluce ve výuce matematiky. Takhle bude vypadat

Ekonomika

Rozdělit třídu na dvě poloviny a vyučovat matematiku v menších skupinách plánuje od roku 2018 ministerstvo školství. Chce tak studenty lépe připravit na maturitu z matematiky. Tu by měli středoškoláci povinně skládat od roku 2021.

Ilustrační fotografie

Jaké šance mají na trhu práce lidé, kterým je přes 60?

Ekonomika

V Česku se už dlouho vedou diskuze o problémech lidí označovaných jako 50+. Padesátníci často nemohou sehnat práci, mnohé firmy sázejí spíše na mladé než na zkušené starší zaměstnance. Stárnoucí společnost a odsouvání hranice důchodového věku přitom na trh práce přivádí ještě starší skupinu lidí, kterým je více než 60 let.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Osm tipů pro podnikatele, jak ušetřit za energie

Ceny za energie představují nemalou položku, která trápí jak malé, tak i větší podniky. Přesto firmy stále nevyužívají potenciál, který se jim v oblasti energetických úspor nabízí. Podle průzkumu Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR mohou firmy ušetřit až 10 % nákladů za energie. Stačí přijmout v podniku jednoduchá opatření. Příčinou vysokých nákladů totiž často bývá nesprávně nastavená sazba u dodavatele, ale také spotřebiče v pohotovostním „stand-by“ režimu.

Ilustrační fotografie

Kam investovat v době nízkých úroků?

Ekonomika

Extrémně nízké úrokové sazby a přebytek peněz v ekonomice vymazaly z trhu investiční příležitosti s rizikově vyváženým profilem. Příležitostí, které umí vydělat rozumné úroky v jednotkách procent a přitom jsou méně rizikové než akcie, je na trhu minimum. Nově se k nim řadí P2P půjčky, informuje Benefi.

Děti, ilustrační fotografie

Ministerstvo eviduje již 100 zaregistrovaných dětských skupin

Ekonomika

Ministerstvo práce a sociálních věcí zaevidovalo 29. dubna již stou dětskou skupinu. Dětské skupiny v současné době nabízejí 1455 míst pro předškolní děti. Dětská skupina je novinkou ve spektru služeb péče o předškolní děti od jednoho roku. Funguje na nekomerční bázi a výhodou evidence je možnost využít daňové zvýhodnění na straně zřizovatele i rodičů.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Životní úroveň: Máme se dobře, říká polovina českých domácností

Životní úroveň více jak poloviny českých domácností je dobrá. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného (CVVM) mínění při Sociologickém ústavu Akademie věd. 43 % respondentů uvedlo, že životní úroveň jejich domácnosti je "spíše dobrá", 8 % pak uvedlo, že jejich životní úroveň je "velmi dobrá". Počet domácností spokojených se svou životní úrovní stále stoupá.

Ilustrační fotografie

Lidé se stěhují z velkých měst do okolních okresů

Ekonomika

V posledních pěti letech přibylo procentuálně nejvíce obyvatel v okresech Praha-východ, Praha-západ, Beroun, Brno-venkov a Nymburk. Je to dáno hlavně stěhováním. V absolutním počtu ale získala nejvíce obyvatel Praha, informuje český statistický úřad.

Ilustrační fotografie

Cena ropy vyskočila na svoji nejvyšší hodnotu v tomto roce

Ekonomika

Silná poptávka investorů, slabší dolar a očekávání snížení produkce vystřelily cenu ropy na nové letošní maximum. Zatímco ropa WTI dosáhla na cenu 45 dolarů za barel, Brent se dotkla 47 dolarů za barel. I přesto si ropa stále udržuje odstup od hranice 50 dolarů, kterou můžeme považovat za magickou.

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

Důchody porostou jen o pár stovek. Inflaci to ale pokryje

Důchody by mohly od příštího roku vzrůst o více než čtyři stovky. Řekl to hlavní ekonom společnosti Sirius Vít Hradil ve vysílání TV Nova.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy