Z propuštěných horníků budou montéři. Dostanou i na dopravu

Zajistit další fungování OKD a práci pro horníky - takový je výsledný plán z ranního setkání koaličních partnerů, kteří se mimořádně sešli kvůli tomu, že důlní společnost na sebe podala návrh na insolvenci.

Ilustrační fotografie
reklama

Kritickou situaci v OKD už řeší i úřady práce v Moravskoslezském kraji. Podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové by propuštěné horníky mohl zaměstnat stát nebo firmy z automobilového průmyslu.

Moravskoslezský kraj dlouhodobě bojuje s nezaměstnaností. Teď by práci mohlo ztratit dalších více než deset tisíc lidí. A úřady práce se už připravují. "Jak ministerstvo práce sociálních věcí, tak úřad práce jsou připraveni maximálně v této oblasti pomoci," prohlásil náměstek ministryně práce a sociálních věcí Jiří Vaňásek. Práci by horníci mohli najít například v automobilovém průmyslu. Tam je pro ně tisícovka volných míst.

Pro všechna tato místa se chystají i rekvalifikační programy. Navíc úřad práce nabídne regionální příspěvek na dopravu. "Minimální částka je tisíc korun, maximální 3500 měsíčně," řekla Kateřina Sadílková, generální ředitelka úřadů práce.

Úřad práce ale prý musí s dalšími kroky počkat, dokud nebudou k dispozici konkrétní čísla propouštěných a známa jejich struktura.

Témata: horníci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky