Kam investovat v době nízkých úroků?

Extrémně nízké úrokové sazby a přebytek peněz v ekonomice vymazaly z trhu investiční příležitosti s rizikově vyváženým profilem. Příležitostí, které umí vydělat rozumné úroky v jednotkách procent a přitom jsou méně rizikové než akcie, je na trhu minimum. Nově se k nim řadí P2P půjčky, informuje Benefi.

Ilustrační fotografie
reklama

Platformy, které umožňují půjčovat lidem od lidí, existují ve světě úspěšně již několik let. Princip fungování je vždy podobný. P2P platforma prověří dlužníka, dlužník popíše svůj záměr, na co chce peníze půjčit a jde se svou nabídkou “na trh”.

Portfolio manažerem sám sobě

Investoři registrovaní v platformě si pak “vybírají” dlužníky podle jejich záměru, výše úvěru i rizikového profilu. Stávají se tak sami sobě de facto portfolio manažerem, který místo akcií či dluhopisů míchá různé úvěry a dlužníky tak, aby minimalizoval riziko a maximalizoval výnos.

Srovnání se zlatem a akciemi

Výnosy dluhopisových fondů stěží překonávají 2 procenta ročně (těch, které investují do státních nebo vysoce kvalitních dluhopisů). Produkty typu stavebního spoření sice nabídnou víc, ale o likviditě peněz nemůže být řeč. Pro srovnání jsme si vzali průměrné výnosy akcií zastoupené indexem S&P500, který odráží výkonnost 500 nejlikvidnějších a největších amerických akcií a zlata jako komodity, která by měla sloužit v krizových časech jako uchovatel hodnoty.

Nové paradigma

Pokud byste investovali své peníze do akciového indexu S&P500, tak za poslední tři roky byste si ročně vydělali 11,7 % (v amerických dolarech; výsledné zhodnocení tedy ještě ovlivní kurz české koruny vůči americkému dolaru). Za 5 let by to bylo v průměru 11,44 % ročně. Směrodatná odchylka přitom činí 11,33 %. Můžete tedy očekávat, že výnos vaší investice bude kolísat mezi 0,4 % až 23 %.

Od začátku roku byste byli v plusu 1,33 %.

Zlatu se v uplynulých letech vůbec nedařilo, klesalo totiž ze svých historických maxim. Za tři roky zpětně byste ročně přišli o 8,68 % své investice, za uplynulých 5 let ztrácelo zlato v průměru 3,4 % ročně. Ačkoliv od začátku roku se zhodnotilo o téměř 16 %, není to investice pro slabé nervy. Směrodatná odchylka výnosu činí 18,12 %.

P2P půjčky mají výnos na úrovni akcií s nižším rizikem

Průměrné roční úrokové výnosy z P2P půjček se pohybují ve dvouciferných číslech. Například průměrný čistý roční úrokový výnos investorů u společnosti Benefi byl počátkem dubna za celé portfolio půjček na úrovni 12,63 procenta. Dlužník si může na individuální úrovni sám řídit, zda je ochoten půjčovat rizikovějším žadatelům s vyšším výnosem nebo méně rizikovým, ale s nižším úrokem.

Čistý úrokový výnos už je očištěn o poplatky, splátky po splatnosti, zesplatněné úvěry apod. Výnos podle Pavla Matouška, ředitele společnosti Benefi, kolísá zhruba mezi 9,6 až 14,4 procenty ročně. Rozptyl je tedy menší než například u výše zmíněného indexu S&P500. “Výnos by měl navíc do budoucna růst, protože současné čisté výnosové procento se navýší o vymožené pohledávky,” upřesňuje Matoušek.

Činnost P2P platforem je v České republice regulována Českou národní bankou (ČNB) v rámci registrace a dozoru nad činností poskytovatelů platebních služeb malého rozsahu.

Témata: ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky