Cena ropy vyskočila na svoji nejvyšší hodnotu v tomto roce

Silná poptávka investorů, slabší dolar a očekávání snížení produkce vystřelily cenu ropy na nové letošní maximum. Zatímco ropa WTI dosáhla na cenu 45 dolarů za barel, Brent se dotkla 47 dolarů za barel. I přesto si ropa stále udržuje odstup od hranice 50 dolarů, kterou můžeme považovat za magickou.

Ilustrační fotografie
reklama

Nejsem zrovna velkým zastáncem současného a prodlužovaného oživení ropných trhů, které je stále více přiživováno spíše spekulanty než skutečnými investory. Po přiblížení ropy k hodnotě 50 dolarů za barel, by začala být těžba ropy stále aktuálnější i pro producenty s vyššími náklady, kteří by se po utlumení opět probudili k životu. To by znamenalo opět novou ropu na trhu, na kterém jsme už dnes svědky přebytku v objemu více než jedné miliardy barelů. Ve svém důsledku může taková situace oddálit moment nalezení tržní rovnováhy.

Současný růst ceny je velmi podobný, jako tomu bylo v loňském roce ve stejnou dobu. Cena tehdy vyvrcholila 6. května a následoval měsíc trvající pokles.

Dnes jsme ale v o něco lepší situaci. Zprávy o zásobách ropy totiž hovoří o poklesu. Vedle toho cenu podporují i zprávy ohlašující zpomalení těžby v USA. Tím, jak se pomalu blížíme do období, kdy stav zásob začíná před letní sezónou klesat, lze očekávat, že se pozornost upře na zásoby, produkci a poptávku po benzínu. 

American Petroleum Institute uvedl, že v minulém týdnu poklesly zásoby o milion barelů. To přes noc podpořilo cenu, protože tato informace byla v rozporu s průzkumy EIA, že dojde k nárůstu zásob o 1,5 milionu barelů. Vedle toho jsou tu zprávy o poklesu produkce, který sledujeme již třináct týdnů ze čtrnácti. Poptávka po ropě zůstává v tomto ročním období nadále velmi silná, a pokud to tak bude i nadále pokračovat, bude to představovat další faktor působící na růst ceny.

Témata: ropa | usd

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky