Ekonomika

Praha

Česko je šestou nejbezpečnější zemí světa

Ekonomika

V Česku je bezpečněji než ve Švýcarsku nebo Švédsku. Organizace Institute for Economics and Peace vytvořila žebříček zemí podle bezpečnosti. Česko je šesté na celém světě. Hodnotila se mimo jiné i ochota a schopnost poskytnout první pomoc.

Zlato, ilustrační fotografie

Brexit stáhne trhy do propasti. Nahoru může jít zlato

Ekonomika

Nejen vládní, ale hlavně finanční struktury ve Velké Británii se obávají propadu investic na burzovním trhu v případě vystoupení země z Evropské unie. Někteří analytici tvrdí, že propad bude lehce srovnatelný s počátkem finanční krize na americkém trhu s nemovitostmi v roce 2009.

Ilustrační fotografie

Podvodných e-shopů stále přibývá. Na co si dát pozor?

Ekonomika

Téměř 1,6 milionu korun musely zaplatit v 1. čtvrtletí letošního roku e-shopy za to, že klamaly zákazníky. Nejčastěji uváděly nepravdivé informace, které mohou vést spotřebitele k rozhodnutí ohledně nákupu, který by jinak neuskutečnil.

Evropská unie, ilustrační fotografie

Možný Brexit tlačí libru dolů a působí značné výkyvy devizového trhu

Ekonomika

Probíhající debata o Brexitu má podle odborníků Fidelity International, globálního lídra v oblasti investic, na trh již velký dopad. Dochází k poklesu hodnoty libry, snižují se výnosy z prvotřídních obligací a klesají více cyklicky zaměřené a ekonomicky citlivější sektory. Značné výkyvy čekají i devizové trhy. Důsledkem Brexitu by bylo zpomalení vývoje investic a obchodu v reakci na politická vyjednávání mezi Velkou Británií a Evropskou unií a zemi by zřejmě čekalo další referendum o nezávislosti Skotska.

Ilustrační fotografie

Levné rodinné domky: Stát prodává desítky budov

Ekonomika

Stát se ve velkém zbavuje svého nemovitého majetku, a lidé tak mají opět šanci chytnout příležitost za pačesy a koupit si třeba rodinný domek - a to velmi levně. Aktuální nabídku nemovitostí můžete pravidelně sledovat na webu ÚZSVM, přehled těch nejzajímavějších nabídek naleznete níže v článku.

Ilustrační fotografie

České školní jídelny jsou světovým unikátem

Ekonomika

Systém školního stravování funguje v České republice již přes 50 let. Aktuálně se ve zhruba 8 tisících jídelnách stravuje přes 123 tisíc dětí. České školní jídelny jsou světovým unikátem, nabízí totiž vysokou kvalitu jídel za velice nízké ceny, díky kterým jsou obědy dostupné pro všechny. Za největší nedostatky experti považují nízké finanční ohodnocení personálu, jejich nedostatečnou edukaci a špatné stravovací návyky dětí.

Mléko, ilustrační fotografie

Česko má obří přebytky mléka. Co s nimi?

Ekonomika

Češi vyvezou sušené a trvanlivé mléko za 100 milionů korun do Číny. Takovou dohodu dnes za přítomnosti premiéra Sobotky podepsala čínská strana se společností Madeta. Čechům to přijde velmi vhod - jak upozornil i premiér, na tuzemském i evropském trhu je mléka přebytek.

Andrej Babiš

Babiš: Chovanec jedná arogantně. Smlouvu ale nevypovíme

Ekonomika

Hnutí ANO kvůli stvrzené reformě policie nevypoví koaliční smlouvu, jak dříve hrozilo. Chce ale jednat o nové formě. Ve středu večer to na tiskové konferenci řekl ministr financí Andrej Babiš. Jednání ministra Chovance ale Babiš považuje za arogantní.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Vyznat se na trhu ojetých aut je obtížné. Jak správně a výhodně vybrat?

Vyznat se na trhu ojetých aut je při dnešní široké nabídce poměrně obtížné. Abyste dobře koupili, to vyžaduje opatrnost a důležité je nechat stranou emoce. Mnohdy se také vyplatí nenásledovat aktuální (a pomíjivé) módní trendy a skutečně koupit takové auto, které především vyhovuje vašim potřebám.

Ilustrační fotografie

Rodinné domky velmi levně: Stát prodává desítky budov

Ekonomika

Stát se ve velkém zbavuje svého nemovitého majetku, a lidé tak mají opět šanci chytnout příležitost za pačesy a koupit si třeba rodinný domek - a to velmi levně. Aktuální nabídku nemovitostí můžete pravidelně sledovat na webu ÚZSVM, přehled těch nejzajímavějších nabídek naleznete níže v článku.

Evropská unie, ilustrační fotografie

Brexit a prezidentské volby v USA: Řada nezodpovězených otázek pro obchodníky s měnami

Ekonomika

Do britského referenda o EU, které nás čeká 23. června, zbývá jen několik málo dní. Poslední průzkumy naznačují příklon k odmítnutí EU. Nejdramatičtější výsledek předpovídá v pátečním průzkumu ORB. S desetibodovým náskokem se obyvatelé Velké Británie rozhodnou pro odchod z EU. Trh obchodující s kurzem libry je za současné situace nefunkční, na trhu opcí s datem splatnosti po referendu v podstatě neexistuje likvidita. Nestabilita malého objemu opcí, které se ještě obchodují, vyskočila na úroveň, jakou jsme nezažili ani v nejčernějších chvílích globální finanční krize. Informuje John Hardy, vedoucí oddělení forexu, Saxo Bank

Ilustrační fotografie

dTest: Nápoje pro děti jsou příliš sladké

Ekonomika

Nejen v letních měsících je třeba dbát na pravidelný příjem tekutin nás i našich děti. Nápoje pro děti často lákají malé zákazníky svými barevnými obaly a pohádkovými postavičkami, ale i sladkou chutí, které děti snadno přivyknou. Kolik cukru se v nápojích pro malé ukrývá, zjišťoval dTest srovnáním obalů 27 výrobků. Není důvod pro oslavy, třetina lahviček přesahuje doporučené denní maximum nebo balancuje na jeho hranici.

Ilustrační fotografie

Mzda za (ne)podnikatelskou sféru nebude zveřejňována

Ekonomika

Od prvního čtvrtletí 2017 přestane ČSÚ zveřejňovat průměrné mzdy tříděné na podnikatelskou a nepodnikatelskou sféru. Tyto ukazatele byly vymezeny v návaznosti na dřívější metodiku ESA95. Se zavedením nového evropského manuálu ESA2010 se mění pravidla zařazování jednotek do sektorů, čímž se komplikuje vymezení podnikatelské a nepodnikatelské sféry. Tento fakt bude mít dopad i do české legislativy.

Barceló Brno Palace

Brno získává první pětihvězdičkový hotel

Ekonomika

Barceló Brno Palace jako první a jediný hotel v Brně získává v těchto dnech od Asociace hotelů a restaurací certifikát pěti hvězdiček. Hotel se 119 luxusními pokoji v historickém centru Brna splnil všechna přísná kritéria. Zařadil se tak mezi desítky dalších pětihvězdičkových hotelů v tuzemsku, jejichž klientela každoročně roste. O tuto hotelovou třídu je v České republice zdaleka největší zájem – využití pokojů se u ní podle průzkumů Českého statistického úřadu pohybovalo v posledních letech nad 60ti procenty.

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

1. května 2024 14:11

V obchodech si zase připlatíme. Oblíbené potraviny výrazně zdraží

Češi si v obchodech opět připlatí za některé oblíbené potraviny. Například za kakao, kávu i čaj. To může být důsledek změny klimatu, ale také snahy o zlepšení pracovních podmínek v rozvojových zemích. Podle zemědělského analytika Petra Havla toto zvýšení cen se pravděpodobně neomezuje jen na tyto produkty.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy