Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co si Evropané myslí o ruských sankcích? Výsledek může být pro některé překvapivý

Evropská unie, ilustrační fotografie
Evropská unie, ilustrační fotografie
Foto: European Union

Nezávislá výzkumná společnost Pew Research Center se sídlem v USA v úterý zveřejnila výsledky průzkumu, kterého se v době od 4. dubna do 12. května zúčastnilo 11,494 lidí z 10 zemí EU a Spojených států. V něm se společnost ptala na postoj k Rusku. A výsledek by mohl být pro některé poměrně překvapivý.

Ruské vztahy s EU jsou napjaté od doby, kdy se Moskva zapojila do ukrajinského konfliktu. Kvůli ruské anexi Krymu v březnu 2014 Evropská unie uvalila ekonomické sankce na Moskvu, což vedlo Kreml k tomu, že reagoval zákazem dovozu evropských potravin.

Výzkumná agentura se proto občanů zemí EU i USA ptala, jaký je jejich názor na postoj Západu k Rusku. Více než polovina respondentů uvedla, že sankce vůči Moskvě neschvaluje, výsledky průzkumu však byly velmi těsné.

Asi 51 procent dotazovaných uvedlo, že nesouhlasí s postojem Evropské unie, zatímco 48 procent se domnívá, že hospodářská spolupráce s Ruskem je důležitější než tahanice o to, jakou Moskva vede zahraniční politiku. O výsledcích výzkumu informoval server The Moscow Times.

Se současnou situací jsou nejvíce nespokojeni řečtí obyvatelé, 69 procent respondentů z této země uvedlo, že nepodporuje politiku EU vůči Rusku, a 89 procent říká, že by měl být upřednostněn obchod.

Vztahy mezi Řeckem a Kremlem se v posledních měsících dramaticky zlepšily. Tisíce ruských turistů využívají možnost a jezdí na dovolenou právě do Řecka. Původně přitom Rusové mířili spíše do jiných destinací - včetně Egypta a Turecka. Ruská státní energetická společnost Rosněfť také nedávno podepsala novou smlouvu, ve které se zavázala dodávat do země naftu.

Témata:  Rusko EU

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.