Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko má obří přebytky mléka. Co s nimi?

Mléko, ilustrační fotografie
Mléko, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Češi vyvezou sušené a trvanlivé mléko za 100 milionů korun do Číny. Takovou dohodu dnes za přítomnosti premiéra Sobotky podepsala čínská strana se společností Madeta. Čechům to přijde velmi vhod - jak upozornil i premiér, na tuzemském i evropském trhu je mléka přebytek.

Jihočeská společnost Madeta, která je největším zpracovatelem mléka v České republice, dnes uzavřela dohodu za 100 milionů korun s čínským potravinářským koncernem Er Shang. Zástupci obou firem podepsali smlouvu v Pekingu za přítomnosti premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Madeta by měla do Číny dovážet trvanlivé a sušené mléko. Podle Sobotky by podobné kontrakty mohly řešit přebytek mléka a vepřového masa na evropských trzích.

"Dohoda, která dnes byla uzavřena, se týká dovozu sušeného a trvanlivého mléka zhruba v rozsahu 100 milionů korun," uvedl Sobotka.

Společnost Er Shang, jejíž sídlo si dnes premiér v rámci programu pracovní cesty po Číně prohlédl, je čtvrtým největším potravinářským koncernem v zemi. Do její produkce patří mléčné i masné výrobky, ovoce, zelenina i pečivo. "Je vlastně hlavní v Pekingu a okolí a má distribuční síť po celé Číně. Začíná rozjíždět i prodej po internetu," doplnil premiér.

Sobotka vnímá dohodu jako důkaz, že české potravinářské firmy mohou dostat své výrobky k čínským spotřebitelům. Vývoz do Číny by podle něj mohl řešit i problémy na evropských potravinářských trzích. "V Čechách a v Evropě dnes máme problém, máme velké přebytky mléka, velké přebytky vepřového masa. Myslím, že pro české potravináře je tohle velmi zajímavá cesta," míní Sobotka. Česká republika a její potraviny mají podle něj v Číně dobré jméno a české společnosti by toho měly využít.

Madeta zpracovala v roce 2014 podle mluvčí Martiny Faktorové 361 milionů litrů mléka. Firma je stále největším zpracovatelem mléka v zemi. Vyrábí více než 260 druhů mléčných výrobků v pěti závodech. V Českém Krumlově modré sýry, v jindřichohradeckém zejména tvaroh, jogurty a dezerty, v Pelhřimově mléko, podmáslí a smetanu, v Plané nad Lužnicí především máslo a přírodní sýry. Ty vyrábí ještě závod v Řípci na Táborsku.

V roce 2014 se export na tržbách (5,7 miliardy Kč) podílel zhruba 17 procenty. Hlavním vývozním artiklem bylo máslo, sušené mléko a bílé přírodní sýry. Hlavními zahraničními odběrateli jsou Libanon, státy EU a země v Asii.

Témata:  mléko

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.