V Česku jsou potraviny levnější než v Německu. A kvalita?

Podle Evropského statistického úřadu (Eurostatu) patří Česko mezi země s nejnižší cenou potravin v EU. A náskok má i nad sousedním Německem, kam Češi často chodí nakupovat. Je ale cena úměrná kvalitě potravin?

Supermarkety, ilustrační fotografie
reklama

Ačkoli je to těžko k uvěření, v České republice nakoupíte potraviny levněji než v sousedním Německu. Dokazují to statistiky Eurostatu, podle kterých je ČR šestou nejlevnější zemí v Evropské unii, zatímco Německu patří až 12. příčka. Celkově nejdráž je v Dánsku, nejlevněji v Polsku. 

Tuto informaci na vlastní pěst ověřoval i štáb TV Nova. Udělal menší nákup s několika vybranými potravinami a statistikům opravdu musel dát za pravdu. Výsledná cena se mezi zeměmi lišila o 11 korun, z čehož lépe vyšlo Česko. A to nepočítáme cestu.

Složení nákupu TV Nova: trvanlivý salám, polotučné mléko, máslo
Cena v Německu: v přepočtu 127 korun
Cena v ČR: 116 korun

Ne vždy je ale cena úměrná kvalitě. V tomto případě tomu bohužel nebylo jinak.

"Často se stává, že masný výrobek, který si koupíme v Německu za určitou cenu, tak je u nás za stejnou cenu méně kvalitní - na úkor obsahu masa. Čestí výrobci často vyměňují maso za kůžičky nabo separáty, chrupavky," potvrzuje nutriční terapeutka Martina Korejčková.

Co se sýru a mléka týče, tam byly výsledky naštěstí téměř identické. Přesto lidé obvykle raději sáhnou po potravině z Německa, než z ČR. Jak jste na tom vy?

Témata: Česko | Německo | obchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky