Ekonomika

Stavebnictví, ilustrační fotografie

Nepřekvapivý propad stavebnictví? Lednové výsledky vypadají tragicky

Ekonomika

I když lednové výsledky stavebnictví vypadají na první pohled tragicky (-13,2 %), není třeba nad nimi lamentovat hned z několika důvodů. Tím hlavním je role srovnávacího základu z předchozího roku. Loni v lednu totiž výroba tohoto odvětví vzrostla díky příznivému počasí téměř o třetinu, takže aktuální meziroční „propad“ není nijak překvapující. Nelze rovněž zapomínat na fakt, že leden je co do celkového výkonu stavebnictví obvykle velmi slabým měsícem, z nějž pak nemá smysl nic pro další měsíce vyvozovat.

Ilustrační fotografie

Diskriminace žen v zaměstnání. Teprve v polovině března se dostanou na loňský výdělek mužů

Ekonomika

Ženy v Česku se teprve v polovině března dostanou na částku, kterou si loni vydělali muži. K tomu, aby dosáhly na průměrný roční mužský výdělek, musí pracovat přes 14 měsíců. V průměru totiž pobírají zhruba o pětinu méně než muži. Takzvaný den platové rovnosti (Equal Pay Day) připadá v ČR na neděli 17. března. ČTK o tom informovala společnost Business & Professional Women ČR (BPW). Česko patří v EU k zemím s největším rozdílem v odměňování žen a mužů.

Ilustrační fotografie

Slabá produkce aut potápí celý průmyslový sektor, klesá i zaměstnanost

Ekonomika

Průmyslová výroba v lednu meziměsíčně klesla o 1,3 %. Potvrdila tak to, co předpokládaly předstihové indikátory PMI. V meziročním vyjádření to představuje snížení o 1,1 %. Vzhledem ke stejnému počtu pracovních dnů, se výrazně neliší ani statistika po očištění o kalendářní efekty.

Ilustrační fotografie

Svaz žádá přísnější pravidla pro postih energetických šmejdů

Ekonomika

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR ČR) Tomáš Prouza vyzval otevřeným dopisem ministryni průmyslu a obchodu Martu Novákovou (za ANO), ústředního ředitele České obchodní inspekce (ČOI) Mojmíra Bezecného a členy rady Energetického regulačního úřadu (ERÚ) k zavedení přísnějších pravidel pro postih takzvaných 'energetických šmejdů'. ČTK má dopis k dispozici.

GBP (libra)

Ekonomika

Česko hlásí silný maloobchod, libra sílí po odmítnutí tvrdého brexitu

V Česku jsme dnes dostli první várku lednových čísel – konkrétně maloobchod – a výsledek není vůbec špatný. Meziměsíčně vzrostly o 0,5%, zatímco meziročně reálně o 4,7%. Povzbudivé je zejména svižné tempo růstu nepotravinářského zboží, které má nejtěsnější vazbu na skutečnou spotřebu v ekonomice. Naopak ne příliš povzbudivě stale vypadají prodeje automobilů (-5,1% meziročně). Uvidíme, jaký signál v tomto světle vyšle zítřejší výsledek lednového průmyslu, který zatím vůči slabému Německu zůstával imunní.

Ilustrační fotografie

OECD k centrálním bankám: Uklidněte situaci v ekonomice

Ekonomika

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) minulý týden výrazně snížila svoji ekonomickou prognózu. V té souvislosti vyzvala centrální banky, aby naznačily trhem, že nízké sazby zůstanou v platnosti déle, než se doposud očekávalo. Nejdůležitější však je, že kromě monetárních stimulů se vyslovila i za strukturální reformy, ale také za koordinovanou fiskální podporu, informuje Christopher Dembik, vedoucí oddělení makroekonomické strategie Saxo Bank.

Donald Tusk

Donald Tusk: Vyzvu EU27, aby umožnila dlouhý odklad brexitu

Ekonomika

Předseda Evropské rady Donald Tusk vyzve před nadcházejícím summitem v Bruselu prezidenty a premiéry zemí evropské sedmadvacítky, aby byli otevřeni možnosti "dlouhého" odložení brexitu, pokud o to Britové požádají. Tusk to dnes napsal na twitteru. Dolní sněmovna britského parlamentu bude o možnosti odložit brexit hlasovat dnes večer.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Trnitá cesta Velké Británie: Zamítnuto, zamítnuto… a prodlouženo?

Debakl s brexitem se blíží k papírovému rozuzlení, ale kolem celého tématu je jen málo jistot. Britský parlament je stále rozdělen a britské politické elity zřejmě nevědí, co vlastně chtějí, informuje Christopher Dembik, vedoucí oddělení makroekonomické strategie Saxo Bank.

Ilustrační fotografie

Zaměstnanci kradou jako straky. Způsobují větší škody než zloději

Ekonomika

S kriminalitou a krádežemi se potýkají především velké obchodní řetězce. Zajímavostí je, že největší ztráty nezpůsobují pouze zloději, ale také samotní zaměstnanci. Způsobené škody jsou navíc totožné. Kriminalita páchaná zloději tvoří 38 % škod, zaměstnanecká kriminalita pak tvoří dokonce 39 % škod. Na třetím místě jsou ztráty v rámci tzv. dodavatelského řetězce, ty se na škodách obchodníků podílí zhruba 7 %.

Brexit

Brexit: Hrozí chaos, Británie podle německých médií flirtuje s katastrofou

Ekonomika

O britském flirtu s katastrofou, hrozícím chaosu nebo pokračujícím období nejistoty a těžké krizi britské politiky píší německá média poté, co britský parlament v úterý opět jasnou většinou hlasů odmítl brexitovou dohodu. Jako nejlepší možné východisko ze současné situace někteří komentátoři vidí další referendum.

Evropská unie, ilustrační fotografie

Den zúčtování se blíží, ECB propadá panice

Ekonomika

Růst v eurozóně se hroutí, polarizace politiky eurozóny jen přispívá ke všeobecnému trápení a ECB to hodlá řešit tím, že bankám předhodí další peníze. To nic nevyřeší – a den zúčtování se blíží, informuje Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank.

Brexit

Ekonomika

Brexit: Mayová vyjednala doplňky dohody. Opozice chce smlouvu opět odmítnout

Evropská unie a Británie se zavázaly, že učiní vše, aby do konce roku 2020 našly náhradní řešení za spornou irskou pojistku. Vyplývá to ze společného prohlášení, na němž se v pondělí večer ve Štrasburku shodla britská premiérka Theresa Mayová a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Podle Mayové další doplněk dohody zajišťuje, že EU se nebude moci snažit uplatňovat tuto pojistku neomezeně dlouhou dobu. Premiérka se tím pokusila přesvědčit poslance, aby v dnešním hlasování v Dolní sněmovně podpořili brexitovou dohodu. Vůdce opozice Jeremy Corbyn však jednání označil za neúspěch a smlouvu chce opět odmítnout.

Ilustrační fotografie

Brexit: Britské firmy se stahují z Česka

Ekonomika

Velká Británie by měla opustit Evropskou unii koncem března 2019. Poradenská společnost Bisnode, která dlouhodobě sleduje vzájemné vazby a propojení mezi ekonomickými subjekty, zveřejnila analýzu, ve které porovnává, jak se brexit vyvíjí z pohledu podnikání britských firem v České republice. Aktuální data naznačují, že se britský kapitál z ČR stahuje. Počet firem s britskými majiteli se za poslední rok snížil o 3,3 % a objem kapitálu v základním jmění českých firem o 15 %.

Ilustrační fotografie

Analytici: Inflace v nejbližších měsících ještě poroste

Ekonomika

Inflace v následujících měsících zřejmě ještě poroste až k hranici tří procent. Za růstem stojí letošní zvyšování cen spojených s bydlením a rostoucí příjmy domácností. Vyplývá to z reakcí analytiků na dnešní údaje o únorové inflaci. Od letních měsíců by podle ekonomů měla inflace začít klesat.

Ilustrační fotografie

Brexit: Odchod z EU se dotkne statisíců Britů, kteří žijí jinde v unii

Ekonomika

Britský odchod z Evropské unie, ať už se odehraje koncem tohoto měsíce či později, na základě smlouvy či bez ní, bezprostředně ovlivní život velké skupiny britských občanů, kteří nyní žijí v ostatních zemích EU. Evropská komise v minulých letech nejčastěji uváděla, že jich je necelých 1,3 milionu, dostupné statistiky ale ukazují o něco málo nižší údaje.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Německá vláda opět zhoršila odhad letošního růstu ekonomiky

Německá vláda nyní podle neveřejné prognózy předpokládá, že německá ekonomika v letošním roce stoupne pouze o 0,8 procenta. Informoval o tom dnes německý list Handelsblatt. Již v lednu přitom vláda snížila oficiální odhad letošního růstu na 1,0 procenta z dříve předpokládaných 1,8 procenta.

Theresa Mayová

Mayová o brexitové dohodě: Odmítněte ji a nikdo neví, co se stane

Ekonomika

Čtyři dny před klíčovým hlasováním o brexitové dohodě v britském parlamentu dnes premiérka Theresa Mayová vyzvala poslance, aby dokument, který dojednala s Bruselem, podpořili. Jinak podle ní hrozí nejistota a to, že země nakonec Evropskou unii neopustí nikdy. Sedmadvacítku pak vyzvala k většímu úsilí při jednáních o případných změnách dokumentu tak, aby dohoda mohla projít. Členové Dolní sněmovny ji již jednou odmítli.

Ilustrační fotografie

Brexit: Firmy z autoprůmyslu si dělají zásoby dílů

Ekonomika

Firmy, které podnikají v Pardubickém kraji v automobilové průmyslu, neočekávají kvůli vystoupení Velké Británie z Evropské unie razantní změny v podnikání. Závažnější mohou výpadky v dodávkách náhradních dílů, proto hledají alternativní zdroje nebo si dělají zásoby, řekli ČTK zástupci firem.

Ilustrační fotografie

Tlak USA na nižší ceny ropy je marný. Karty má v rukou OPEC a Rusko

Ekonomika

Přestože americký prezident Donald Trump bojuje za nižší ceny ropy, tuto válku pravděpodobně nevyhraje. Saúdskoarabské a ruské ambice jsou totiž opačné. Alespoň malou útěchou pro Trumpa může být fakt, že výše cen ropy je závislá na globálním ekonomickém růstu, informuje Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Brexit: Velké podniky se obávají negativního dopadu na mezinárodní obchod

Spíše než ze ztráty zakázek na britském trhu se velké firmy v Olomouckém kraji obávají nepříznivého dopadu odchodu Velké Británie z Evropské unie na mezinárodní obchod. Podniky v Olomouckém kraji do Británie vyváží hlavně strojírenské výrobky, mezi kterými mají výrazné zastoupení dodávky součástek pro automobilový průmysl.

Ilustrační fotografie

Brexit bez dohody: Jaká práva budou mít občané EU?

Ekonomika

Britský ministr pro brexit Stephen Barclay požádal Evropskou unii o stanovisko k návrhu britských poslanců, jenž počítá s garantováním práv občanů EU v Británii a naopak bez ohledu na to, zda se zemi podaří 29. března opustit blok s dohodou o podmínkách odchodu. Její součástí je právě záruka stejných práv pro občany EU v Británii a pro Brity v zemích EU po brexitu. Ratifikace dokumentu ale vázne kvůli odporu britského parlamentu.

Ilustrační fotografie

Dvourychlostní Evropa se stává realitou

Ekonomika

Rozšiřující se ekonomická propast mezi jádrem a periferií eurozóny znamená, že politická intervence je nevyhnutelná. Můžeme předpokládat, že se ke slovu opět dostane náš starý známý – cílené dlouhodobější refinanční operace (TLTRO), možná doplněné o pár inovativních opatření, informuje Christopher Dembik, vedoucí oddělení makroekonomické strategie Saxo Bank.

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 1:46

První oběti: Tesla propustí v Nevadě 693 zaměstnanců

Tesla hodlá propustit 693 zaměstnanců ve svých zařízeních v Sparks v Nevadě, jak ukázalo vládní oznámení. Tento krok je součástí plánu automobilky na snížení více než 10 % své celosvětové pracovní síly, který přichází v době poklesu prodejů a vzrůstající konkurence.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy