Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slabá produkce aut potápí celý průmyslový sektor, klesá i zaměstnanost

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Průmyslová výroba v lednu meziměsíčně klesla o 1,3 %. Potvrdila tak to, co předpokládaly předstihové indikátory PMI. V meziročním vyjádření to představuje snížení o 1,1 %. Vzhledem ke stejnému počtu pracovních dnů, se výrazně neliší ani statistika po očištění o kalendářní efekty.

Největší brzdou byl v lednu automobilový průmysl, který vyrobil o 6,9 % méně než v loňském lednu. Nebyl to však jediný sektor, kterému se nedařilo. K poklesu přispěla i výroba plastů a například zpracování dřeva. Naopak letošní o něco tužší zima než vloni se zasloužila o vyšší výrobu tepla. Vlivem růstu cen se tržby z průmyslové činnosti zvýšily o 0,2 %.

Útěchu přinesly alespoň statistiky nových objednávek, které se zvýšily o 1,9 %, zejména zakázky ze zahraničí naznačují zlepšení situace. To se týká i automobilového průmyslu, kde se zakázky zvýšily o 4,4 %.

Poprvé od konce roku 2013 se dokonce meziročně snížil počet zaměstnanců (-0,5 %) v průmyslovém sektoru. Mzda těch zbývajících však stále roste solidním tempem 7,2 %.

Zatímco vloni průmysl ještě vzrostl o více než 3 %, letos bude jeho dynamika nižší. V první polovině roku ho ještě bude brzdit nejasná situace v Německu, v jeho druhé polovině by však už mělo dojít k vyřešení největších nejistot v globální ekonomice a rozjet by se měla i eurozóna v čele s Německem, informuje Viktor Zeisel, Komerční banka.

Témata:  auta průmysl nezaměstnanost

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy