Ekonomika

Ilustrační fotografie

Pozor na dluhy sousedů. Mohou vás připravit o střechu nad hlavou

Ekonomika

Nechodí na schůze, neplatí příspěvky na správu domu a do fondu oprav, a to přesto, že si byt řádně koupili do svého vlastnictví. Pokud se ve společenství vlastníků (SVJ) objeví jeden takový, je to pro ostatní těžké, jestliže se jich v rámci SVJ vyskytne hned několik najednou, může to být až likvidační. O střechu nad hlavou pak mohou přijít nejen neplatiči, ale i ostatní členové SVJ. Jak je to možné?

Ilustrační fotografie

Jak snížit náklady na vytápění?

Ekonomika

Vysoké náklady na energie jsou faktem, který vede mnoho stavebníků či majitelů domů k zásadnímu rozhodnutí. Investovat do bydlení tak, aby především účty za teplo tvořily co nejmenší součást rodinného rozpočtu. Způsobů, jak toho dosáhnout, jsou přitom desítky. Počínaje změnou typu paliva či přechodem k jinému dodavateli energií a konče instalací moderního kotle, zateplením fasády nebo rovnou stavbou úsporného domu.

Ilustrační fotografie

Češi nerecyklují baterie a mobilní telefony

Ekonomika

Podle aktuálních statistik skupiny REMA, která se zabývá zpětným odběrem elektrozařízení a baterií, firmy v loňském roce nejvíce třídili IT zařízení a telekomunikační technologie, zejména pak počítače, tiskárny či kopírky. Zatímco IT zařízení tvořilo více jak tři třetiny odebraného elektroodpadu, sběr drobného elektra se v Česku stále podceňuje. Například z celkového množství vyřazených přístrojů lidé v průměru odevzdají jen asi 5 % mobilních telefonů.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Ovlivní nižší cena ropy nebo konflikt na Ukrajině cenu plynu v Česku?

Některé události posledních měsíců, jako je snižující se cena ropy nebo oslabení české měny, přímo ovlivňuje také cenu plynu v České republice. Jakým způsobem se na ní projeví nižší cena ropy? Jaký vliv má oslabený kurz koruny? A jaký další vývoj lze očekávat v 2015? To vše objasní ve svém komentáři Michal Slabý, odborník nákupu plynu energetické společnosti E.ON.

Ilustrační fotografie

Nejste milionáři? V seznamech jsou tisíce nemovitostí bez majitele

Ekonomika

V Česku jsou stále desetitisíce pozemků i staveb bez majitele. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových zveřejnil seznam o neznámých či nedostatečně identifikovaných vlastnících nemovitostí a několik tisíc nových jich tam přibylo. Nemáte na něco z toho nárok i vy?

Ilustrační fotografie

Pět užitečných tipů jak (ne)používat elektronickou poštu

Ekonomika

Nestíháte svou práci za obvyklých 8 hodin? A neděláte chybu v takové běžné činnosti, jako je využívání e-mailu? Podle statistik strávíme průměrně 15-20 hodin týdně právě vyřizováním mailů, přitom jen 15 % z nich opravdu k něčemu slouží. Další časové ztráty si sami způsobujeme tím, že elektronickou poštu využíváme neefektivně a z užitečného nástroje se stává časožrout. Jan Dvořák, výkonný ředitel Počítačové školy Gopas, proto nabízí 5 jednoduchých doporučení a rad, čeho se při práci s e-maily vyvarovat.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Ekonomický vývoj textilního průmyslu: Podívejte se na statistiku

Růst tržeb v textilním a oděvním průmyslu stoupl v loňském roce o 8,4 % ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku. Nárůstem se může i přes klesající zaměstnanost pochlubit také průměrná měsíční mzda, která v odvětví stoupla o 4,4 %. Vyplývá to ze statistiky, kterou vypracovala Asociace textilního–oděvního–kožedělného průmyslu.

Ilustrační fotografie

Neumannová radila Stropnickému za 46 tisíc měsíčně

Ekonomika

Zlatá olympijská medailistka Kateřina Neumannová se jako poradkyně ministra obrany Martina Stropnického (ANO) nezabývala obrannou strategií České republiky, ale sportem. I přesto patřila k nejlépe placeným ministerským poradcům. Upozornil na to server Aktuálně.cz.

Ilustrační fotografie

Jak je na tom dovoz oděvů? ČSÚ zjistil víc

Ekonomika

Nedostatečně pestrá nabídka zboží v tuzemsku a příznivější vývoj cen v zahraničí, to jsou dva hlavní důvody, proč dovoz oděvních výrobků a doplňků do ČR nadále narůstá a výsledný deficit zahraničního obchodu tímto zbožím se prohlubuje. Pokud ještě v roce 2006 převyšoval dovoz oděvních výrobků a doplňků jejich vývoz jen o 3,3 mld. korun, v roce 2014 už o 15,5 mld. korun. Deficit byl historicky nejvyšší, hranici 15 mld. korun za rok překročil poprvé. Český statistický úřad na to upozornil ve své analýze, kterou zpracoval analytik Lukáš Kučera.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Maroko je českému byznysu nakloněno, tvrdí HK

Končící oficiální návštěva předsedy Senátu Milana Štěcha v Maroku byla zaměřena především na ekonomickou spolupráci - zejména v oblasti průmyslu, energetiky, zemědělství a také zdravotnictví. Obě země očekávají další rozvoj obchodní spolupráce, která by se mohla projevit také v rozvoji cestovního ruchu. „Maroko je pro Česko dobrým partnerem a také perspektivním trhem. Věřím, že ho dokážeme využít,“ řekl předseda Senátu Milan Štěch.

Ilustrační fotografie

800 tisíc za Mexiko? Podívejte se, za kolik cestují poslanci

Ekonomika

Ačkoli chtěli poslanci za zahraniční výpravy původně utratit v loňském roce 12,2 milionu korun, nakonec za tři desítky návštěv dali jen 7,6 milionu. Na letošní rok je plánován podobný rozpočet, jako na ten minulý. Podívejte se, jak čeští poslanci v roce 2014 cestovali.

Ilustrační fotografie

Chcete nahlásit poruchu? Volání vás může přijít pěkně draho

Ekonomika

Chcete po telefonu reklamovat vyúčtování elektřiny či plynu nebo ohlásit poruchu vodovodu? Za takový hovor můžete zaplatit desítky i stovky korun. Mnozí dodavatelé energií používají pro kontakt se zákazníky, včetně nahlášení poruch, zpoplatněné modré a bílé linky. Volání na ně se nezapočítává do volných minut a může stát i 6 korun za minutu.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Pět tipů pro nákup nemovitostí. Na co by si zájemce měl dát pozor?

Úroková míra hypotečních úvěrů podle nejnovějších statistik v prosinci klesla na historicky nejnižší průměrnou hodnotu 2,37 %. Díky tomu si Češi jen za poslední měsíc roku 2014 půjčili nebývalých 14,39 miliard korun. I díky stále výhodným cenám nemovitostí je totiž právě nyní ideální chvíle k pořízení vlastního bydlení. Zdánlivě finančně výhodná koupě se ale ve výsledku vyplatit nemusí. Experti v několika krocích radí, na co by si zájemce o nemovitost měl dát pozor, informuje Lexxus.

Ilustrační fotografie

Deset rad živnostníkům jak správně podat daňové přiznání

Ekonomika

Všechny osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), jejichž příjem v roce 2014 přesáhl 15 000 Kč, musejí podat daňové přiznání za rok 2014. Podívejme se na deset důležitých věcí, se kterými by měly všechny OSVČ počítat a na něž by si měly dát pozor, radí Mazars.

ÚOHS

MPSV dostalo pokutu 300 tisíc korun

Ekonomika

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil Ministerstvu práce a sociálních věcí pokutu 300 tisíc Kč za zadávání veřejné zakázky, které realizovalo předchozí vedení resortu ve prospěch společnosti GORDIC formou jednacího řízení bez uveřejnění, tedy bez jakékoli soutěže. Jednalo se o veřejnou zakázku na implementaci a podporu subsystému Ekonomika informačního systému GINIS pro správní ekonomiku MPSV v hodnotě přesahující 77mil korun s DPH. ÚOHS konstatoval, že pro tento mimořádný způsob zadávání, který zcela omezil jakoukoli hospodářskou soutěž, nebyly splněny zákonné podmínky.

Ilustrační fotografie

Gang hackerů ukradl bankám miliardy. Zdá se, že i v Česku

Ekonomika

Česko se stalo jedním z cílů organizované skupiny počítačových hackerů. Ti za sebou mají bezprecedentní útoky zhruba na sto bank z celého světa, při kterých ukradli více než miliardu dolarů. Tvrdí to ruská antivirová firma Kaspersky Lab, podle které gang působil i v České republice.

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:15

Firmy mladé potřebují, to je dobrá zpráva pro čerstvé absolventy. Kolik si mohou vydělat?

Letošní rok je šance na zotavování ekonomiky, prorokují zaměstnavatelé. Je to mimochodem i dobrá zpráva pro letošní absolventy, protože jejich příchodu na pracovní trh by to mohlo pomoci. Většina firem totiž mladé zaměstnance potřebuje, zejména ty IT zdatné. 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy