Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

800 tisíc za Mexiko? Podívejte se, za kolik cestují poslanci

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Ačkoli chtěli poslanci za zahraniční výpravy původně utratit v loňském roce 12,2 milionu korun, nakonec za tři desítky návštěv dali jen 7,6 milionu. Na letošní rok je plánován podobný rozpočet, jako na ten minulý. Podívejte se, jak čeští poslanci v roce 2014 cestovali.

Výprava českých poslanců do Mexika loni v listopadu stála o 170 tisíc korun víc, než původně měla. Za výpravu pěti zákonodárců tak Sněmovna zaplatila 819 tisíc. Předseda výboru Václav Votava (ČSSD) ani místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL), kteří oba do Mexika vyjeli, ale podle zjištění serveru Aktuálně.cz o překročení rozpočtu údajně nevědí.

Téměř o sto tisíc korun přečerpal rozpočet také školský výbor za cestu do Singapuru. Měla stát 650 tisíc korun, ale nakonec vyšla na 740 tisíc. Obě cesty patří do pěti nejdražších výprav loňského roku, jak zjistil server.

Mezi další nejdražší cesty minulého roku patří také výprava zdravotnického výboru do Kazachstánu za 631 tisíc, návštěva Bhútánu a Nepálu za 604 tisíc a cesta do Mongolska za půl milionu korun. Nejčastěji cestují poslanci Martin Kolovratník (ANO) a Ladislav Velebný (ČSSD). 

Nižší rozpočet, než byl původně plánován, vysvětluje místopředseda organizačního výboru Petr Gazdík (TOP 09) tak, že se neuskutečnily všechny naplánované cesty, například ta do Korejské republiky za 650 tisíc korun nebo do Brazílie za 700 tisíc korun. 

Cesty, u kterých poslanci výrazně překročili rozpočet, patřily v loňském roce mezi ty kontroverzní. Například o mexické výpravě Miroslav Kalousek (TOP 09) tvrdil, že poslanci jedou za moře zjišťovat "že Mexičanky jsou pěkný holky". 

Jaké jsou ale reálné výhody, které pro Česko cesty přinesly? Server Aktuálně.cz žádal kancelář Sněmovny o oficiální zprávy z cest, ale nepochodil. 

Témata:  poslanecká sněmovna Cestování

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

Jednání o důchodech bude pokračovat. Pavel zvažuje i kulatý stůl

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy