Ekonomický vývoj textilního průmyslu: Podívejte se na statistiku

Růst tržeb v textilním a oděvním průmyslu stoupl v loňském roce o 8,4 % ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku. Nárůstem se může i přes klesající zaměstnanost pochlubit také průměrná měsíční mzda, která v odvětví stoupla o 4,4 %. Vyplývá to ze statistiky, kterou vypracovala Asociace textilního–oděvního–kožedělného průmyslu.

Ilustrační fotografie
reklama

1) Prodej

Na základě výsledků za rok 2014 dosáhly tržby v běžných cenách v textilním a oděvním průmyslu (dále jen TOP) 51 mld. Kč. Z toho 44,6 mld. Kč v textilním sektoru a 6,4 mld. Kč v oděvním sektoru. Toto odpovídá růstu tržeb v TOP o 8,4 % ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku. Na tomto se podílí textilní průmysl zvýšením tržeb o 9,4 % a oděvní průmysl zvýšením tržeb o 1,9 %.

2) Zaměstnanost

Zaměstnanost, měřená průměrným počtem zaměstnaných osob v organizacích s 20 a více pracovníky, dosáhla na konci roku 2014 v TOP úrovně 31,7 tis. zaměstnaných osob, což představuje pokles o 2 % oproti stejnému období předchozího roku. Zaměstnanost v textilním průmyslu zaznamenala pokles na 21,1 tis. zaměstnaných osob, to je o 0,2 % méně než v předchozím roce. Oděvní průmysl také zaznamenal pokles, a to na 10,6 tis. zaměstnaných osob, což je o 5,5 % oproti předchozímu období. 

3) Mzdový vývoj

Průměrná měsíční mzda v celém TOP dosáhla na konci roku 2014 hodnoty 18,9 tis. Kč, což představuje nárůst o 4,4 % oproti stejnému období předchozího roku. V textilním průmyslu mzda dosáhla více než 20,9 tis. Kč a tato hodnota je přibližně o 6 100 Kč vyšší než v oděvním průmyslu.

4) Produktivita práce

Produktivita, měřená objemem tržeb (v běžných cenách) na pracovníka za rok, dosáhla na konci roku 2014 výrazně vyšší hodnoty v textilním průmyslu (2 120 tis. Kč/ pracovník/ rok) než v oděvním (600 tis. Kč/ pracovník/ rok). V textilním sektoru produktivita vzrostla o 9,6 % a sektoru oděvním o 7,9 % oproti stejnému období předchozího roku. 

5) Zahraniční obchod

Vývoz textilního a oděvního zboží v roce 2014 rostl, oproti stejnému období roku 2013 výtečným, u textilního zboží i dvouciferným, tempem. Dovoz rostl nicméně také, a to bohužel ještě více nežli vývoz. I za této situace si však textilní průmysl stále udržuje kladnou bilanci zahraničního obchodu, i když celková bilance textilního a oděvního průmyslu je bohužel záporná.

Celkové zhodnocení

Situaci textilního a oděvního průmyslu (TOP) můžeme hodnotit dle ukazatele tržeb více než kladně, a to zejména v textilním průmyslu, který bezmála dosáhl dvouciferného růstu tržeb. U oděvního průmyslu není situace tak příznivá jako u průmyslu textilního, ale i přesto můžeme hodnotit jeho výsledek jako dobrý a říci, že již po nějakou dobu jeho tržby oproti předchozím obdobím neklesají, ale víceméně stabilně rostou.

V zaměstnanosti je situace stále obdobná jako v přechozích obdobích, přičemž stále dochází k poklesu, který sice není v našem odvětví jako celku nijak výrazný, avšak při pohledu na samotný textilní a oděvní průmysl jsou patrné výrazné diference. V textilním průmyslu se pokles zaměstnanosti skoro zastavil, naproti tomu v oděvním průmyslu dosahuje více než 5 %. V oděvním průmyslu je však stále jedna třetina všech zaměstnanců odvětví, ovšem tržby dosahují pouze jedné osminy tržeb celého TOP. 

Mzdový vývoj je v roce 2014 s hodnotou růstu blížící se 5 % na dobré úrovni. Vedoucí pozici v tomto případě má průmysl oděvní, který navýšil mzdy o 4,6 %. U textilního průmyslu bylo navýšení sice nižší, přesto dosahovalo solidních 3,8 %.

Produktivita, ta je již skoro tradičně vysoká a potvrzuje fakt zvyšujících se tržeb a snižování počtu zaměstnanců (zefektivňování výrobního procesu). Toto je vidět zejména u oděvního průmyslu, kde tržby rostou při výrazném snižování počtu zaměstnanců. Naopak u textilního průmyslu můžeme vidět spíše opačný trend, a to růst tržeb, i přestože je počet zaměstnanců stabilní.

Zahraniční obchod, který je z hlediska textilního a oděvního průmyslu klíčovým, si v roce 2014 nevedl špatně. Textilní průmysl si stále udržuje kladnou bilanci zahraničního obchodu, u oděvního průmyslu je bohužel záporná, přičemž převažují dovozy nad vývozy, ovšem záporná bilance se neprohlubuje a udržuje se na přibližně stejné úrovni.

V zahraničním obchodě se již sice projevil vliv konfliktu na Ukrajině, ruských sankcí a zákazu vývozu některého zboží z EU do Ruské federace, ovšem není to nijak významné, protože vývoz českého textilního a oděvního zboží do Ruska a na Ukrajinu v současnosti stále tvoří jen cca 2,2 % vývozů. Pro tyto exportéry je spíše důležitý kurz rublu a jeho oslabování.

Témata: průmysl

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky