Maroko je českému byznysu nakloněno, tvrdí HK

Končící oficiální návštěva předsedy Senátu Milana Štěcha v Maroku byla zaměřena především na ekonomickou spolupráci - zejména v oblasti průmyslu, energetiky, zemědělství a také zdravotnictví. Obě země očekávají další rozvoj obchodní spolupráce, která by se mohla projevit také v rozvoji cestovního ruchu. „Maroko je pro Česko dobrým partnerem a také perspektivním trhem. Věřím, že ho dokážeme využít,“ řekl předseda Senátu Milan Štěch.

Ilustrační fotografie
reklama

Velvyslankyně Michaela Froňková vyzdvihla fakt, že návštěva oficiální delegace byla velmi žádaná, protože region je perspektivní, bezpečný a stabilní, a to i přes současný neklid v arabském světě. Ocenila také velký zájem, který při jednáních s předsedou Senátu Štěchem projevil předseda marocké vlády, pětice ministrů a zástupci vybraných obchodních společností. „Terén je připraven. Maroko se dívá za rámec tradičních partnerů – a tady existuje prostor pro české firmy, které mají ve světě velmi dobrou pověst,“ vysvětlila velvyslankyně ČR v Maroku. 

„Místní podnikatelé projevili velký zájem, zejména v oblasti energetiky, zdravotnických zařízení, logistických systémů nebo technologií zpracování biomasy. Máme např. technologii na výrobu elektrické energie spalováním slámy, podobně zavlažovací systémy. Obojí by v budoucnosti české firmy mohly nabídnout marockému trhu,“ řekl viceprezident Hospodářské komory České republiky Bořivoj Minář, který do Maroka vedl doprovodnou podnikatelskou misi. „Přestože se jedná o faktický restart obchodních vztahů s Marokem, cítili jsme velký zájem o naše firmy,“ dodává Minář.

Maroko s více než třicetimilionovou populací je jednou z nejperspektivnějších destinací v severní Africe. V oblasti energetiky nabízí prostor pro světoznámé české výrobce turbín, ať už v tepelných nebo vodních elektrárnách. 

Ministr cestovního ruchu Lahcen Haddad vidí prostor mimo jiné v rozvoji lázeňství: „Tato odbornost je v České republice velmi rozvinutá – věříme, že by české lázně mohly pohostit marocké klienty – a následně vidíme prostor pro vývoz tohoto českého tradičního know-how do Maroka,“ řekl marocký ministr. Loni do Maroka přicestovalo 25 tisíc českých turistů, letos by chtěli Maročané uvítat minimálně dvojnásobné množství.

„Uvítali bychom, kdyby se podařilo zavést přímé letecké spojení mezi Prahou a Casablankou. Praha má navíc vynikající spojení s řadou míst světa. Z Jižní Koreje přijíždí ročně do Česka 130 tisíc návštěvníků, zájem mají o kulturní památky i živé umění – a i díky tomu se rozvíjejí vzájemné obchodní vztahy. Kultura a byznys jdou ruku v ruce – to je naše zkušenost,“ doplnil Milan Štěch. Podpora cestovního ruchu je stěžejní: jen za posledních 5 let se zvýšil zájem Čechů o pobyty v Maroku čtyřnásobně. „V Maroku jsem poprvé, vnímám ho jako příjemnou zelenou zemi na kraji Sahary, což je pro mnoho turistů zajisté velmi lákavé,“ dodal Štěch.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky