Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejste milionáři? V seznamech jsou tisíce nemovitostí bez majitele

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

V Česku jsou stále desetitisíce pozemků i staveb bez majitele. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových zveřejnil seznam o neznámých či nedostatečně identifikovaných vlastnících nemovitostí a několik tisíc nových jich tam přibylo. Nemáte na něco z toho nárok i vy?

Stále v Česku existuje 183 851 záznamů o neznámých a nedostatečně identifikovaných vlastnících nemovitostí. V soupisu je 66 tisíc osob, téměř 80 tisíc pozemků, 3,2 tisíc staveb, mezi nimiž je například 154 rodinných domů, 9 bytových domů či 830 garáží.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových zatím od prvního zveřejnění seznamu na začátku loňského roku, prošetřil 13 925 položek. "Konkrétního vlastníka se podařilo dohledat u 483 položek, u více než 2,2 tisíc podal úřad podnět k zahájení dědického řízení," uvádí úřad v tiskové zprávě.

Ačkoliv se na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových velké množství lidí. "Zhruba v devadesáti procentech případech se nejedná o příbuzné, ale o osoby se stejným příjmením. Doložit své příbuzenství nějakým dokladem je tedy schopno jen přibližně deset procent z nich. Navíc i přes úspěšnou identifikaci vlastníka mnoho občanů posléze zvažuje, zda se jim v některých případech vyplatí svůj nárok uplatňovat," uvádí úřad.

Zajímavostí je, že v seznamech neznámých vlastníků se objevila i velice zajímavá jména. Jedná se například o profesora z Harvardu či příbuzní prvního československého prezidenta Tomáše Garigue Masaryka.

Václav Mostecký po komunistckém puči v únoru 1948 opustil Československou a společně s rodinou emigroval do USA, kde působil jako profesor práv i na prestižním Harvardu! Jeho manželka Iva byla dcerou brigádního Josefa Ereta. Rodina Mosteckých má dva zemědělské pozemky o rozloze 0,4 hektaru u Strmilova na Jindřichohradecku.

V seznamech se na Hodonínsku pak objevují jména - Margita Masaryková a Anna Masaryková. Úřad se domnívá, že jde nějakým způsobem o příbuzné prvního československého prezidenta Tomáše Garigue Masaryka.

Témata:  bydlení Katastr nemovitostí

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy