Ekonomika

Banány, ilustrační fotografie

Byly banány z Lidlu opravdu hnízdem smrtelného nebezpečí?

Ekonomika

Banány z pultů Lidlu údajně skrývaly smrtelnou hrozbu. Mělo se jednat o hnízdo s nakladenými vajíčky nejjedovatějšího pavouka světa - palovčíka brazilského. Šokovaní zákaznici je vrátili prodavačce a prodejna je prý dala zpět do regálu. Lidl v reakci, kterou obdržel server EuroZprávy.cz., tvrdí, že nález pavouka na banánech se nepotvrdil.

Hasicí přístroj, ilustrační fotografie

Ekonomika

Hasicí přístroj v autě: Kde je povinný a vozíte ho s sebou i v Česku?

Pokud se chystáte autem do Polska, Pobaltí nebo do některých vybraných východoevropských států, ve voze byste měli mít hasicí přístroj. Ačkoliv u nás taková povinnost u osobních automobilů neplatí, mnoho řidičů si hasicí přístroj pořídí dobrovolně. Hasiči takový přístup chválí.

Angela Merkelová

Finanční politika Merkelové se mi líbí, říká ekonom Petr Gapko

Ekonomika

Většina lidí v Česku, ale už i mnozí v Německu jí nemohou přijít na jméno. Angela Merkelová. Jenže ona si může dovolit vysokou hru. Má na to. Německu se nebývale daří. Nezadlužuje se. Naopak. „Finanční politika Merkelové se mi líbí. Státní rozpočet je vyrovnaný, některé rozpočty má Německo dokonce přebytkové. Měli bychom se tím inspirovat,“ říká v rozhovoru pro Finanční a ekonomický institut (FAEI) hlavním ekonom Moneta Money Bank Petr Gapko.

Lubomír Zaorálek

Uprchlické kvóty, dohoda EU s Tureckem. Zaorálek jasně promluvil

Ekonomika

Nejen v České republice je stále palčivou otázkou téma nejen uprchlických kvót, které mnohé země odmítají, tak i otázky dohody mezi Evropskou unií a Tureckem. Ta totiž podle mnohých staví EU do nevýhodné pozice a poskytuje turenskému prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoğanovi nástroj pro případné vydírání. K debatám se teď připojil i šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek, který se k palčivým otázkám vyjádřil na sociálních sítích.

Ilustrační fotografie

K lidem v nouzi míří balíčky pomoci za 61 milionů korun

Ekonomika

Ministerstvo práce a sociálních věcí ve spolupráci s charitativními organizacemi pokračuje v distribuci potravinové a materiální pomoci pro lidi v nouzi. Balíčky v celkové hodnotě 61 milionů korun budou počínaje dnešním dnem postupně zavezeny na zhruba 200 výdejních míst, které provozuje Charita ČR, Naděje, Diakonie SKP ČCE a Slezská diakonie. Do distribuce pomoci se však mohou zapojit i další organizace.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Zájem o zbrojní průkazy trhá rekordy. Na dračku jdou i zbraně

V Česku žádá stále více lidí o zbrojní průkaz, a v mnoha krajích se počet žadatelů zvýšil více než dvojnásobně. Lidé se prostě bojí o vlastní bezpečí, navíc se zpřísnila i evropská legislativa, ale na druhou stranu se zvýšil i zájem o střelbu jako o koníček.

Stříbro, ilustrační fotografie

Stříbro a zlato: Kovy k zabezpečení bohatství

Ekonomika

Stříbro, stejně jako zlato, představuje vhodnou alternativu k zabezpečení bohatství. Investoři jsou si toho plně vědomi a právě na oba kovy teď obracejí svou pozornost, výrazně pak na stříbro. Na jedné straně jsme svědky enormního nárůstu poptávky po stříbře, kdy investoři navyšují své portfolio o stříbrnou rezervu, na straně druhé straně však taky rostou problémy jednotlivých mincoven tento zájem uspokojovat. Projevují se výpadky v dodávkách, protahují dodací lhůty a zvyšují schodky ve výrobě. Jaký byl konkrétní vývoj v minulých letech? Informace přináší Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz.

Bouřka, ilustrační fotografie

Bouřky zničily domy, zahrady i auta. Jak postupovat při hlášení škod?

Ekonomika

Po nedávných bouřkách pojišťovny průběžně evidují údaje o způsobených škodách. Na začátku týdne se jednalo zejména o následky pondělního krupobití, následně se projevilo řádění prudkých bouřek, které zasáhly naše území v dalších dnech. Podle prvních zpráv Slavia pojišťovny klienti nejčastěji hlásí škody na poškozených nemovitostech, jedná se o vytopené sklepy, ucpané kanalizace či poničené zahrady a jejich vybavení. Nejvíce případů je zatím evidováno ve Středočeském kraji.

Mléko, ilustrační fotografie

Ekonomika

Polčák: Krize v odvětví mléka, na řadě jsou členské státy

"Cena mléka vyráběného v ČR klesá již od r. 2014 a od dubna 2015 se pohybuje dokonce pod výrobními náklady. Situace u nás je o to závažnější, že na rozdíl od některých jiných států EU nemají naši zemědělci vytvořený „polštář“, který by alespoň po přechodnou dobu jejich problémy řešil,“ vysvětluje Stanislav Polčák (TOP 09/STAN), jediný český zástupce ve výboru EP pro zemědělství.

Ilustrační fotografie

dTest: Čeští spotřebitelé ušetří 170 milionů za energie

Ekonomika

Více než 22 000 domácností změnilo dodavatele v rámci největší hromadné změny dodavatelů energií, která dosud proběhla v České republice. Průměrná roční úspora domácností, které změnily dodavatele v kampani dTestu „Chci výhodnější energie“, je 2 883 Kč v případě elektřiny a 8 707 Kč v případě plynu. Část domácností ušetří i částky v řádu desítek tisíc korun.

Ilustrační fotografie

Těšíte se na léto? Zloději také, budou mít žně

Ekonomika

Už se těšíte na léto a dlouho očekávanou dovolenou? Nejste sami. Právě během letních měsíců totiž dochází k největšímu počtu vloupání. Důvodů je několik: lidé během léta nechávají své příbytky bez dozoru, více cestují a také častěji nechávají otevřená okna a vchodové či balkónové dveře. Vyplatí se proto ještě před létem zkontrolovat základní zabezpečení vašich domovů. Budete-li dodržovat několik jednoduchých pravidel, můžete riziko, že se lupiči objeví u vás doma, podstatně eliminovat.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Horníci z OKD stále nevědí co bude s jejich platy ani firmou

Horníci krachující OKD stále nevědí, zda dostanou výplatu. Takový je závěr dnešní schůzky insolvenčního správce v Karviné. Čeští politici navíc spekulují proč má jeden z nejbohatších Čechů Pavel Tykač o zadluženou společnost zájem. Podle některých je to jen promyšlený tah - aby mohl tlačit na prolomení limitů těžby ve svých dolech.

Ilustrační fotografie

Na cestě k Orwellovi: Dnes EET zítra bez hotovosti

Ekonomika

Elektronická evidence tržeb (EET) je horké téma posledních dní. Existují stovky argumentů pro a stovky argumentů proti. Tento článek nemá být kritikou zavedení evidence jako takové jen sci-fi polemikou, kam až může státní kontrola zajít? Informuje Petr Vlasák, hlavní analytik, tginvest.cz.

Ilustrační fotografie

dTest: E-shopy neumí označovat textil a porušují předpisy

Ekonomika

dTest znovu po třech letech provedl průzkum v českých e-shopech s textilem. Zjistil, že více než polovina ze 43 zkoumaných obchodů uvádí nesprávné údaje o materiálovém složení textilu a více než 80 % obchodů neinformuje před nákupem o správné údržbě textilního zboží.

OKD

Strach v OKD: Bude na výplaty?

Ekonomika

Situace okolo krachujícího OKD se dala do pohybu. Už zítra by mělo být jasné, zda insolvenční správce sehnal peníze na výplaty pro bezmála deset tisíc horníků. Řekl to dnes ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Nemocenská pro živnostníky? Tři možnosti, jak se pojistit

Podobně jako v mnoha dalších oblastech, i v případě nemoci se musejí živnostníci spoléhat sami na sebe, aby si kompenzovali výpadek pravidelných příjmů. Na rozdíl od zaměstnanců nemohou automaticky počítat s žádnou nemocenskou podporou vyplácenou zaměstnavatelem a později státem. OSVČ mají v podstatě tři možnosti, co podniknout, aby nezůstaly bez prostředků, když jim nemoc, obzvlášť ta dlouhodobá, nedovolí pracovat. Každá z variant předpokládá, že začnou jednat v předstihu ještě dříve, než onemocní.

Tower Bridge, Velká Británie

Brexit je jen zástěrkou maskující nevyhnutelnou recesi Velké Británie

Ekonomika

Blížící se volby o Brexitu jsou celkem ironické, protože Británie do Evropské unie vlastně nikdy pořádně nevstoupila. Jako dítě sedmdesátých a osmdesátých let si jasně vybavuji, jak paní Thatcherová bojovala s EU o každou píď. Přesvědčila ji, aby se smířila s její verzí unie, aspoň po finanční stránce. Informuje Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank.

Ilustrační fotografie

Akciím se na začátku týdne příliš nedaří

Ekonomika

Evropským akciovým burzám se vstup do nového týdne příliš nepovedl. Index Stoxx 600 ztrácí zhruba 0,4 %. K prodejním tlakům zavelelo hned několik událostí. Akcie výrobců aut tlačí dolů obvinění automobilky Fiat Chrysler Automobiles z manipulace emisí, které však management firmy popírá. Akcie německé chemičky Bayer ztrácí poté, co zveřejnila finanční podmínky možné akvizice americké společnosti Monsanto, kterou trhy ohodnotily za příliš drahou. Nedaří se energetickým titulům, které sráží na kolena klesající cena ropy. V neposlední řadě investoři nadále spekulují o možném dřívějším zvyšování úrokových sazeb americkou centrální bankou. Informuje Miroslav Frayer, analytik Komerční banky.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy