Uprchlické kvóty, dohoda EU s Tureckem. Zaorálek jasně promluvil

Nejen v České republice je stále palčivou otázkou téma nejen uprchlických kvót, které mnohé země odmítají, tak i otázky dohody mezi Evropskou unií a Tureckem. Ta totiž podle mnohých staví EU do nevýhodné pozice a poskytuje turenskému prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoğanovi nástroj pro případné vydírání. K debatám se teď připojil i šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek, který se k palčivým otázkám vyjádřil na sociálních sítích.

Lubomír Zaorálek
reklama

„Chtěl bych se vyjádřit k několika názorům, které se objevují ve veřejném prostoru a se kterými bohužel nesouhlasím. První věcí je podání případné žaloby na návrh Evropské komise, která by chtěla upravovat systém permanentních kvót na rozdělování migrantů," uvádí Zaorálek.

S tímto systémem podle něj sice Česko nesouhlasí, ale podat žalobu je podle něj to poslední, co by vláda měla udělat. „Potřebujeme něco jiného. Potřebujeme změnit azylovou politiku, a to podle našich představ. Případnou žalobou bychom pouze oslabili svoji pozici do změn mluvit," myslí si ministr zahraničí.

„Druhá věc, se kterou také nesouhlasím, je když slyším, že není důležitá dohoda mezi EU a Tureckem. V této chvíli je pro nás hlavní výzvou zastavení proudu ilegální migrace. To se v posledních dnech téměř podařilo, právě na základě spolupráce s Tureckem," připomíná.

Uvědomuje si však také, že lidé mají obavy z uvolnění vízové povinnosti pro Turecko. „Turečtí občané budou osvobozeni od vízové povinnosti při cestováni do zemí EU, ale pouze při krátkodobých pobytech do 90 dnů. Do tohoto systému je ale zabudovaná jakási 'záchranná brzda'," říká Zaorálek.

V případě, že by bylo zjištěno, že dochází ke zneužívání tohoto osvobození od kratkodobých víz ze strany Turecka, je zde podle něj možnost tento systém pozastavit. „Spolupráce s Tureckem a s partnery v Severní Africe je podmínkou úspěchu pro zvládnutí migrační vlny," dodává šéf české diplomacie.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky