Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Firmy mladé potřebují, to je dobrá zpráva pro čerstvé absolventy. Kolik si mohou vydělat?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Letošní rok je šance na zotavování ekonomiky, prorokují zaměstnavatelé. Je to mimochodem i dobrá zpráva pro letošní absolventy, protože jejich příchodu na pracovní trh by to mohlo pomoci. Většina firem totiž mladé zaměstnance potřebuje, zejména ty IT zdatné. 

Nejvíce peněz dostanou v IT, na manažerských pozicích a v bankovnictví

Absolvent střední školy s maturitou dostane podle dat ze specializovaného portálu Platy.cz v průměru 33 958 Kč, absolvent vysokoškolského studia druhého stupně pak 41 439 Kč. 

Pokud se podíváme na platy absolventů podle oborů, nejvyšší mzdu dostávají ti, kteří pracují v oboru IT, a to 48 146 Kč. Ti, kdo pracují v managementu si měsíčně přijdou na 45 497 Kč, v bankovním sektoru 41 197 Kč. Ekonomika, finance a účetnictví přináší absolventům 38 568 Kč a elektrotechnika a energetika pak podle dat z Platy.cz 38 334 Kč.  

Co dnešní absolventi nabízejí?

Absolventi jsou dnes dobře připraveni na výzvy současného trhu práce, který vyžaduje flexibilitu a schopnost rychle se učit nové dovednosti v reakci na technologický pokrok a měnící se ekonomické podmínky. 

„Současní absolventi vysokých a středních škol jsou dalším ročníkem, který vyrostl na technologiích. Vstupují na trh práce, který je formován rychlým pokrokem, zejména v oblastech automatizace a umělé inteligence. To digitální generaci nahrává, protože technologie jsou v její DNA,“ říká Jana Hroncová ze společnosti Audiopro. 



Retail, e-commerce ale i zemědělství

Absolventi, kteří jsou schopni se adaptovat na měnící se tržní podmínky a využít nové technologie, by měli mít dobré šance na úspěch v mnoha sektorech. „Absolventi, kteří mají dovednosti v digitálním marketingu, analýze dat, správě e-commerce platforem a zákaznickém servisu, mají u nás dveře otevřené,“ říká Ruslan Skopal, CEO Trenýrkárna.cz. „U mladých zaměstnanců těsně po škole je ale často klíčová flexibilita a ochota se učit. Vše potřebné se pak naučí až u nás,“ dodává.

Aktuálně se otevírají nové pozice jak pro zkušené zaměstnance, tak i pro čerstvé absolventy a studenty i v zemědělských firmách. „Máme dobrou zkušenost s náborem mladých, protože stále více vidí, že s rozvojem precizního zemědělství a inovací je stále větší prostor pro technologicky zaměřené zaměstnance ochotné se neustále vzdělávat,“ říká Hana Bachárová, HR manažerka společnosti Agromex.

Firmy absolventy vítají

„Naše společnost je otevřena všem talentovaným pracovníkům. A to jak těm s větší i menší praxí, tak i čerstvým absolventům. Pokud se uchazeč o práci při pohovoru projeví svými znalostmi a pracovními návyky, které získal například při škole v rámci různých stáží či trainee programů, má u nás určitě šanci místo získat,“ říká Marcela Kratochvílová Trnková, HR manažerka společnosti Kärcher.

To potvrzuje i Antonín Krpenský ze společnosti Onapharm: „S absolventy máme vynikající zkušenosti. Mnoho členů našeho týmu, kteří u nás pracují již mnoho let dodnes, nastupovalo do naší firmy během studií či těsně po nich. A rostli společně s námi, tak jak rostla naše společnost. Tento směr můžeme určitě doporučit. V oblasti prodeje se v poslední době dramaticky mění vlastně všechno. Do bouře sociálních sítí, které ať chceme nebo ne, jsou dnes hlavním spojením mladé generace s vnějším světem naplno vstupuje prvek umělé inteligence. AI bude v blízké budoucnosti možná hrát roli, kterou si my středně mladí dokážeme jen těžko představit. A v takovém kybersvětě se bez pomoci a znalosti mladé generace lehce ztratíte.“

Absolventi IT oborů mají větší šanci na dobrou práci

Bez znalosti IT a komunikačních technologií už se neobejdou lidé téměř v žádném oboru a s dalším rozvojem digitalizace poptávka po technologicky vzdělaných pracovnících ještě vzroste. Znalost technologií a ochota učit se se ukázala jako velká výhoda už v době pandemie, protože lidé, kteří ji prokázali, snáze našli uplatnění jinde. Sháňka po IT pracovnících také motivuje zaměstnavatele k tomu, aby do případného přeškolení a dalšího odborného IT vzdělávání zaměstnanců investovali.

„Absolventy IT vítáme, ale máme zájem také o ty z ekonomických či humanitních oborů. Vzhledem k tomu, že jsme vzdělávací instituce, umíme je velice rychle začlenit do systému, a zejména rychle doučit chybějící znalosti. A také jim dáváme možnost se zdarma dále vzdělávat v kursech v oblasti IT, programování, kancelářských balíků MF Office či prezentačních dovedností. Pokud se absolvent od nás rozhodne odejít jinam, má díky nadstandardnímu profesnímu vzdělávání a školení lepší šance pro svoji další kariéru,“ říká Jan Dvořák, ředitel Počítačové školy Gopas.

Témata:  studenti firmy práce

Aktuálně se děje

3. května 2024 9:25

2. května 2024 17:23

Apple má problém u iPhonů s budíkem

Apple uvedl, že intenzivně pracuje na opravě problému, který způsobil, že některé alarmy na iPhonu nevysílaly zvuk, což způsobilo, že někteří uživatelé nechtěně zaspali. Pro mnoho lidí slouží jejich telefon jako nezbytný budík a ti, kteří díky této chybě něco zmeškali, se obrátili na sociální média, aby své frustrace sdíleli.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy