Zájem o zbrojní průkazy trhá rekordy. Na dračku jdou i zbraně

V Česku žádá stále více lidí o zbrojní průkaz, a v mnoha krajích se počet žadatelů zvýšil více než dvojnásobně. Lidé se prostě bojí o vlastní bezpečí, navíc se zpřísnila i evropská legislativa, ale na druhou stranu se zvýšil i zájem o střelbu jako o koníček.

Ilustrační fotografie
reklama

V posledních měsících vzrostl počet žadatelů o zbrojní průkaz po celé české republice až o desítky procent. Třeba v Moravskoslezském kraji se oproti loňsku počet žádostí až zdvojnásobil. Další kraje jsou na tom podobně. "V loňském roce jsme zaevidovali 151 nových žadatelů o zbrojní průkaz a za stejné období v tomto roce jich bylo jíž 327," potvrdila mluvčí policie pardubického kraje Jana Drtinová.

Jedním z důvodů je obava o vlastní bezpečnost. "Když lidé sledují zprávy, vyvolává to potřebu se chránit .Vůbec není řečeno, že ten, kdo si koupí zbraň, je agresor," vysvětlila psycholožka Ludmila Mrkvicová.

Hrozby bombových atentátů po událostech ve Francii i přílivu uprchlíků se bojí i třiadvacetiletý Lukáš z Ostravy. "Chci si zbrojní průkaz pořídit, protože si myslím, že ta bezpečnostní situace teď ve světě není vůbec dobrá," tvrdí Lukáš.

Evropská komise plánuje zpřísnění podmínek pro držitele zbraní a ke zbrani by se už tak nedostal každý. I na zbraně se ale u nás čeká. Potvrzují to obchody se nimi. "Zájem stoupl. Pistole, revolvery, krátké zbraně na osobní ochranu. Poptávka převyšuje nabídku. Procentuálně máme asi 30 procent nárůst prodeje," porzradili TV Nova v jednom ostravském obchodě se zbraněmi.

Témata: zbraně

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky