Finanční politika Merkelové se mi líbí, říká ekonom Petr Gapko

Většina lidí v Česku, ale už i mnozí v Německu jí nemohou přijít na jméno. Angela Merkelová. Jenže ona si může dovolit vysokou hru. Má na to. Německu se nebývale daří. Nezadlužuje se. Naopak. „Finanční politika Merkelové se mi líbí. Státní rozpočet je vyrovnaný, některé rozpočty má Německo dokonce přebytkové. Měli bychom se tím inspirovat,“ říká v rozhovoru pro Finanční a ekonomický institut (FAEI) hlavním ekonom Moneta Money Bank Petr Gapko.

Angela Merkelová
reklama

Ve světle zasedání skupiny G7, která se potácí v nejistotách a obří zadluženosti velkých ekonomik, jde o slova, jdoucí tak trochu proti proudu. Podle něj by už veřejné rozpočty neměly žít na dluh. Domnívá se, že když státy uberou ve veřejných výdajích, tak ty budou tak jako tak nahrazeny privátními investicemi.

img-responsive

Angela Merkelová | foto: g7germany.de

Gapko rozhodně není jediný český ekonom, komu se zadlužování států už nelíbí, ani to, že centrální banky vyrábějí stále další peníze. Také Eva Zamrazilová, hlavní ekonomka České bankovní asociace uvedla v nedávném rozhovoru pro portál FAEI.cz že „obří dluhy ekonomik jsou na úkor útrat lidí, a že už brzdí reálný růst“.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky