Akciím se na začátku týdne příliš nedaří

Evropským akciovým burzám se vstup do nového týdne příliš nepovedl. Index Stoxx 600 ztrácí zhruba 0,4 %. K prodejním tlakům zavelelo hned několik událostí. Akcie výrobců aut tlačí dolů obvinění automobilky Fiat Chrysler Automobiles z manipulace emisí, které však management firmy popírá. Akcie německé chemičky Bayer ztrácí poté, co zveřejnila finanční podmínky možné akvizice americké společnosti Monsanto, kterou trhy ohodnotily za příliš drahou. Nedaří se energetickým titulům, které sráží na kolena klesající cena ropy. V neposlední řadě investoři nadále spekulují o možném dřívějším zvyšování úrokových sazeb americkou centrální bankou. Informuje Miroslav Frayer, analytik Komerční banky.

Ilustrační fotografie
reklama

Americké akcie po otevření trhů hledají svůj směr a aktuálně se pohybují okolo pátečních zavíracích úrovní. Po minulém týdnu, kdy jsme zaznamenali komentáře některých centrálních bankéřů o možném zvýšení úrokových sazeb již na červnovém zasedání, se pravděpodobnost tohoto kroku zvýšila z 5 % na 30 %. To na jednu stranu působí nepříznivě na akciové trhy, na druhou stranu je však zapotřebí si uvědomit, že tím důvodem je dobrý stav americké ekonomiky, což by akcie mělo naopak podporovat. O tom, jak se světové ekonomické jedničce daří, by měly vypovídat i v tomto týdnu zveřejněné předstihové indikátory, statistiky z trhu nemovitostí a revize HDP za Q1.

Pražská burza v úvodní seanci tohoto týdne výrazných změn nedoznala, když index PX zakončil se zápornou nulou. Nejhůře se dnes dařilo výrobci tabáku Philip Morris ČR (+2,6 %) a mediální společnosti CME (-2,5 %). Naproti tomu dnešním premiantem se stala sázkařská společnost Fortuna, která si přišla 2,2 %, následovaná Kofolou s jednoprocentním ziskem. Obchodní aktivita byla nízká, když zobchodovaný objem byl poloviční oproti průměru za poslední rok.

Témata: ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky