Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polčák: Krize v odvětví mléka, na řadě jsou členské státy

Mléko, ilustrační fotografie
Mléko, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

"Cena mléka vyráběného v ČR klesá již od r. 2014 a od dubna 2015 se pohybuje dokonce pod výrobními náklady. Situace u nás je o to závažnější, že na rozdíl od některých jiných států EU nemají naši zemědělci vytvořený „polštář“, který by alespoň po přechodnou dobu jejich problémy řešil,“ vysvětluje Stanislav Polčák (TOP 09/STAN), jediný český zástupce ve výboru EP pro zemědělství.

„Dosavadní aktivita Evropské komise s ohledem na vážnost situace není dostačující. Komise nutně musí otevřít dveře novým možnostem podpory zemědělských producentů jak z národního, tak evropského rozpočtu. Pokud to neudělá sama, musí ji k tomu vyzvat ministři zemědělství na svých červnových zasedáních. Od českého ministra zemědělství a českého premiéra očekávám, že v tomto směru vyvinou náležitou aktivitu, aby byl maximálně ochráněn zájem českých zemědělců,“ doplňuje Polčák.

Evropská komise podnikla některé kroky na podporu trhu s mléčnými výrobky (otevření soukromého skladování pro máslo, sušené mléko a některé druhy sýrů, mimořádná cílená finanční kompenzace pro výrobce v odvětví živočišné výroby v celkové výši 420 mil. EUR, dřívější výplata záloh na přímé platby, navýšení množstevních stropů pro nákupy za pevnou cenu ve veřejné intervenci u másla a sušeného mléka, podpora vývozu mléka a mléčných výrobků mimo EU, mimořádná státní podpora ve výši 15 000 EUR na zemědělce a rok), tyto kroky ale nevedly ke zlepšení situace.

Na vině je navyšování produkce zejména v některých členských státech v souvislosti s ukončením režimu mléčných kvót v květnu 2015 (v lednu až březnu 2016 vzrostla produkce v EU meziročně o 6,4%, přičemž 68% tohoto objemu připadalo na tři členské státy - Německo, Irsko a Polsko), přetrvávající ruské embargo a ztráta důležitých trhů mimo EU.

V červnu se uskuteční jak zasedání Rady ministrů zemědělství, tak zasedání Evropské rady (summitu EU).

Témata:  mléko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.