Ekonomika

Ilustrační fotografie

Hledáte si práci sami nebo si najde práce vás?

Ekonomika

Doba, kdy na hledání práce bylo hlavní projít inzeráty v Annonci nebo v nějakém jiném inzertním médiu či inzertních rubrikách klasických novin, je nenávratně pryč. Dnešní hledání práce je nejen věda, ale také poměrně komplikovaný proces zahrnující řadu nástrojů i činností.

Ilustrační fotografie

Kdy nás dolar překvapí?

Ekonomika

Nejzajímavější článek, který jsem zaznamenal po páteční katastrofální americké zprávě o nezaměstnanosti, byl od Lisy Abramowiczové z Bloombergu, která napsala, že pokud jde o směřování americké ekonomiky, „Fed neví o nic víc než vy“ (bloomberg). Poukazovat na předchozí nepřesné ekonomické předpovědi Fedu je až příliš snadné, ale tentokrát má Fed skutečně máslo na hlavě vzhledem k nedávnému pokusu o dvě až tři zvýšení úrokových sazeb ještě během letošního roku, ačkoli trh skutečně váhal, zda dojde alespoň k jednomu. Díky těmto jasným náznakům se trh v posledních týdnech rozhodl posunout dolar přece jen výš s nadějí, že pozitivní údaje v další zprávě přesvědčí Fed, aby na červnovém nebo červencovém jednání FOMC učinil další krok. Informuje John J. Hardy, vedoucí oddělení forexu, Saxo Bank.

Ilustrační fotografie

Češi loni vykouřili půl miliardy pašovaných cigaret

Ekonomika

Pašovaných či nelegálně vyráběných cigaret se v Česku loni vykouřilo téměř půl miliardy kusů. Představuje to však jen 3,2 procenta všech cigaret, které si v naší republice kuřáci koupí, píše dnešní vydání Práva.

IKEA, ilustračné fotografie

Skříňka z IKEA samovolně vybuchla

Ekonomika

Žena z britského Huytonu nechala svého 14 týdnů starého syna dívat se na televizi vedle skleněné skříňky z obchodního domu IKEA. Ta podle portálu Mirror samovolně explodovala a zasypala dítě střepy.

Ilustrační fotografie

Češi bohatnou, ale ve finančním dospívání nepokračují

Ekonomika

Českým domácnostem se finančně daří. Za uplynulý rok vzrostlo finanční jmění Čechů téměř o 205 miliard korun, vyplývá to z posledních dat České národní banky. Češi se ale s rostoucím bohatstvím učí zacházet jen pomalu, což ukazuje velmi mírný nárůst Indexu finanční dospělosti sestaveného analytiky Generali Investments CEE. Ti odhadují, že změnou chování a lepší ochranou před inflací by české domácnosti aktuálně mohly získat každý rok navíc 13,8 miliardy korun.

Evropská unie, ilustrační fotografie

Ekonomika

Aktuální dění v EU: Jaké budou vývojové trendy?

V minulém týdnu zazněly v agendě EU mnohé podněty, reflektující jak nedávnou minulost, tak též určující směr a obsah některých budoucích vývojových trendů. Informuje Petr Zahradník, poradce prezidenta Hospodářské komory České republiky a člen Evropského hospodářského a sociálního výboru.

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie

Polská centrální banka ponechá sazby beze změny

Ekonomika

Během úterního obchodování se kurz koruny vůči euru držel těsně nad hranicí kurzového závazku. K dobré náladě kurzu přispěla i domácí data. Zahraniční obchod dosáhl vysokého přebytku 23,6 mld. CZK, což je vůbec nejlepší dubnový výsledek v historii. Špatně se nevedlo ani průmyslové produkci, která v dubnu přidala 4,2 % y/y. Za dobrými výsledky stál především automobilový průmysl, který je hnán i nárůstem nových zakázek ze zahraničí. To že se kurz koruny poslední týdny zarputile držel u kurzového závazku, se promítlo i v objemu dubnových devizových intervencí. Zatímco v březnu centrální banka na trhu zasahovat vůbec nemusela, v dubnu jí silná koruna donutila skoupit necelých 400 mil. EUR (10,5 mld. CZK). I tak se však nejedná o objem, který by centrální bance musel dělat vrásky. Zavedení záporných úrokových sazeb tak v současné době stále není na pořadu dne. Polský zlotý si dnes nepatrně polepšil, když posílil o 0,2 % na 4,35 PLN/EUR. Maďarský forint si připsal 0,1 % na 310,7 HUF/EUR. Informuje Jana Steckerová, KB.

Švestky, ilustrační fotografie

Slivovice bude málo. Švestky pomrzly, další ovoce také

Ekonomika

Špatná zpráva pro milovníky slivovice - letos jí bude méně než obvykle. Příčinou je krátký mráz na konci dubna, kdy pomrzly květy švestek. Ovocnáři už předem odhadují, že se slivovicí to letos bude špatné. Týká se to ale i jiného ovoce. Informuje o tom MF Dnes.

Ministerstvo financí

Ekonomika

Ministerstvo připravilo pro obce návod, jak bojovat proti nelegálům

Problém nelegálního hazardu, který je v současné době stále palčivý zejména pro zastupitele obcí, na jejichž území se nelegální herny stále častěji objevují, bude od nového roku řešit nový zákon o hazardních hrách. Do té doby však Ministerstvo financí přichází s metodickým doporučením pro obce, které obsahuje konkrétní informace a doporučené postupy v boji proti nelegálním hernám, které zaručí plné využívání dostupných právních nástrojů.

Ilustrační fotografie

Osobní bankrot: Kolik při něm lidé dluží?

Ekonomika

V České republice mají zkušenost s osobním bankrotem občané všech věkových kategorií. Nejproblematičtější skupinu představují osoby ve věku 35–44 let. Napříč všemi generacemi je více dlužníků mezi muži. V průměru má občan v insolvenci devět věřitelů a závazky ve výši 908 171 Kč. Vyplývá to z výzkumu projektu Zdluhu.cz, který nově poskytuje dluhové poradenství a zajišťuje zpracování žádostí o osobní bankrot.

Zlato, ilustrační fotografie

Zlato nabírá na síle. Může za to páteční zpráva z USA

Ekonomika

Jedním z trhů, které díky překvapivé páteční zprávě o nezaměstnanosti nejvíce získaly, je zlato, které zaznamenalo další nárůst. Dosáhlo tak první důležité technické hranice na 1 240 USD/unci. Přes noc se na asijských trzích zlato dostalo dokonce až k 1 250 USD/unci, což znamená 50% návrat zpět od masivního květnového odprodeje. Nyní lze očekávat konsolidaci. Dolar oslabil, a to zlato podporuje. Navíc se opět odsunulo datum předpokládaného zvýšení úrokových sazeb v USA. Tento vývoj nahrává investorům do zlata. Informuje Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank.

Ilustrační fotografie

Komodity pomohly cenám akcií

Ekonomika

Rostoucí ceny komodit pomohly těžařským a zpracovatelským firmám. Sektory energetických a komoditních firem (+2,0 %, resp. +1,8 %) tak svým růstem předčívají vývoj ostatních odvětví. Pozitivně do dnešního obchodování promluvily všechny sektory. Trio nejvíce rostoucích segmentů doplňují firmy síťových odvětví, jejichž index oproti pátečnímu závěru přidává 1,1 %. Celý evropský sektor si v dnešní seanci připsal 0,7 %. Informuje Miroslav Frayer, KB.

Bohuslav Sobotka

Sobotka prozradil, kdy bude jezdit rychlovlak do Brna a na letiště

Ekonomika

Předseda vlády Bohuslav Sobotka v pondělí po jednání s ředitelem Správy železniční dopravní cesty Pavlem Surým, ministrem dopravy Danem Ťokem a pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou prozradil, kdy by vlaky mohly začít jezdit z centra Prahy na Letiště Václava Havla a kdy by se v Česku mohly začít stavět první úseky vysokorychlostní železnice.

Evropská unie, ilustrační fotografie

Ekonomika

Vyplatí se z EU odejít nebo způsobí Brexit ekonomický šok?

Zítřejším dnem ve Velké Británii končí možnost registrovat se do voleb v nadcházejícím referendu o setrvání nebo odchodu Velké Británie z EU, takzvaném Brexitu. Dnes na toto téma vystoupili jak zastánci setrvání v EU, tak i ti, kteří volají po odchodu.

Ilustrační fotografie

Růst mezd v Česku zrychluje, je nejvyšší od začátku krize v roce 2009

Ekonomika

Průměrná mzda vzrostla v prvním čtvrtletí o 4,4 % meziročně, tedy nejvyšším tempem od konce roku 2009, kdy českou ekonomiku zasáhla celosvětová krize. Objem mezd vzrostl o masivních 6,1 % a počet zaměstnanců o 2,1 % meziročně – oba údaje svědčí o pokračující dobré kondici české ekonomiky, kterou můžeme vidět především v průmyslu, informuje Marek Dřímal, ekonom Komerční banky.

Ilustrační fotografie

Dovolená pět týdnů, nemocenská jinak: Tohle se možná brzy změní

Ekonomika

Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů dnes budou projednávat možnou podobu chystané novely zákoníku práce. Všichni proto napjatě vyčkávají, jestli tripartita po zrušeném jednání v polovině května vyhoví odborům, které kromě jiného žádají například to, aby byla uzákoněna pětitýdenní dovolená.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

Kdo investuje v Česku do kryptoměn?

Podle výzkumu globální platformy pro sběr dat statista.com uvedlo v roce 2022 vlastnictví některé digitální měny 13 % Čechů. V roce 2021, kdy nejznámější kryptoměna bitcoin dosahovala jedněch ze svých nejvýznamnějších maxim, činil podíl kryptoměnových investorů dokonce 15 %. Data také ukazují, že majitelé kryptoměn v Česku se zajímají o technologie a mají zájem na řešení inflace nebo nedostupného bydlení.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy