Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš: Skoncujme s trafikami pro bývalé politiky, berou peníze za nic

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka, EuroZprávy.cz

Ministr financí Andrej Babiš by chtěl zamezit dosazování vysloužilých politiků do vedení státních podniků. O jeho návrhu dnes bude jednat vláda, příliš šancí na úspěch ale Babiš nemá.

Sotva skončí v politice, je pro ně nachystáno teplé místečko v některém ze státních podniků. A k tomu samozřejmě několik desítek tisíc měsíčně, podle Babiše v mnoha případech za nic. Politici totiž ve většině případů nejsou v dané oblasti kompetentní a na pozici je protlačil jejich známý.

Podle materiálu ministerstva financí se při dosazování lidí do řídících a dozorčích orgánů státních podniků projevují osobní zájmy a často i korupce. Věcný záměr zákona předpokládá zřízení Vládního výboru, který by výběr osob kontroloval a dbal by na jejich odbornost a na transparentní a objektivní výběr.

Součástí zákona by byla i dílčí novela zákona o střetu zájmů, která by měla vyloučit, aby stát v řídících, dozorčích nebo kontrolních orgánech zastupovali senátoři a poslanci, a to ještě 4 roky po skončení mandátu. Příslib místa ve vedení podniku totiž může být chápán jako určitá forma úplatku, například výměnou za konkrétní hlasování ještě v době trvání mandátu.

Návrh ale příliš šancí na úspěch nemá, vládě bude předkládán s 33 zásadními rozpory. Někteří politici považují zákon za zbytečný, jiní zase tvrdí, že zcela zakázat bývalým politikům pracovat ve vedení státních podniků je hloupost, v dané oblasti totiž mohou být odborníky.

Témata:  Andrej Babiš

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.