Hlasování se blíží: Tohle by odchod Británie z EU způsobil Česku

O miliardy méně v evropských fondech, nová regulace obchodu mezi Českou republikou a Velkou Británií nebo konec práce tisíců Čechu na Britských ostrovech - to vše by mohl znamenat případný odchod Británie z Evropské Unie.

Evropská unie, ilustrační fotografie
reklama

Rozhodovat o němu budou Britové už 23. června - tedy za necelé tři týdny. Tento případný odchod ostrovního království se ale dotkne každého obyvatele Unie, - a tedy i Čechů, i když někteří to tak nevnímají.

Změna ale postihne všechny státy Unie. Společně s Velkou Británií by Evropská unie přišla o část dotací na opravu silnic, škol nebo hřišť. To si uvědomují i čeští politici.

"Británie přispívá do evropského rozpočtu, takže i část peněz na evropské fondy pochází z Velké Británie. Takže by klesl ten příspěvek a země by měly míň peněz na rozdělení," prozradil TV Nova státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

"Velká Británie platí 5 a půl miliardy euro ročně. Určitě by to bylo velké negativum," myslí si ministr financí Andrej Babiš. Tedy v přepočtu asi 148 miliard korun a za to by se daly postavit skoro čtyři tunelové komplexy Blanka. Evropa ještě nic podobného nezažila.

"Rozhodně není v zájmu České republiky, aby Británie z Evropské unie odešla," je přesvědčen předseda ODS Petr Fiala.

Ve Velké Británii teď pracují tisíce Čechů. Pokud by ale Unii opustila, může hrozit, že by se jim práce výrazně zkomplikovala nebo by o ni dokonce možná úplně přišly!

"Jaký by byl jejich osud, to by bylo velice nejisté. Protože pokud by se mělo splnit to, co ti, co volají po Brexitu, chtějí, tak by měli být tito dotyční občané posláni domů," obává se ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Navíc na obchodování s britskými partnery by bylo potřeba vyřídit nová a nová povolení a některé firmy by tento trh raději opustily a část zaměstnanců by tak mohla přijít o práci! Britové by ale nepřestali být členy Unie ze dne na den. Pokud by si odchod skutečně za tři týdny odhlasovali, následovaly by ještě měsíce nebo roky příprav na odchod.

Témata: EU | Velká Británie | Brexit

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky