Dovolená pět týdnů, nemocenská jinak: Tohle se možná brzy změní

Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů dnes budou projednávat možnou podobu chystané novely zákoníku práce. Všichni proto napjatě vyčkávají, jestli tripartita po zrušeném jednání v polovině května vyhoví odborům, které kromě jiného žádají například to, aby byla uzákoněna pětitýdenní dovolená.

Ilustrační fotografie
reklama

Novela zákoníku práce je velmi ožehavým tématem několika posledních týdnů. Ministerstvo práce dostalo k návrhu na 600 výhrad.

Odbory kromě jiného prosazují uzákonění pětitýdenní dovolené, zrušení karenční doby - tedy neproplácení nemocenské v prvních třech dnech absence, navýšení odstupného nebo vyšší odměny za pracovní pohotovost o nedělích a svátcích.

S tím ale příliš nesouhlasí vedení Svazu průmyslu a dopravy ČR, které tyto náapdy označilo za "maximalistické". Podle zaměstnavatelů tato verze zákona nejenže vztahy pracovníků ve firmě nijak nezlepší, ale hlavně poškodí podniky a ohrozí jejich konkurenceschopnost.

Tripartita kromě jiného bude projednávat i čerpání peněz z EU a získávání peněz ze současných programů. Z nich se zatím podařilo vyhlásit 252 výzev s částkou 313,6 miliardy korun, což je asi 48 procent sumy do roku 2020, informuje ČTK. Jednat by se ale mělo i o nízkých mzdách řidičů autobusů, kteří chystají stávku.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky