Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slivovice bude málo. Švestky pomrzly, další ovoce také

Švestky, ilustrační fotografie
Švestky, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Špatná zpráva pro milovníky slivovice - letos jí bude méně než obvykle. Příčinou je krátký mráz na konci dubna, kdy pomrzly květy švestek. Ovocnáři už předem odhadují, že se slivovicí to letos bude špatné. Týká se to ale i jiného ovoce. Informuje o tom MF Dnes.

Stačily dvě mrazivé noci na konci dubna a letošní zásoba ovoce se zásadně ztenčila. Někteří ovocnáři hlásí až stoprocentní škody na úrodě meruněk a hrušek. Jablek zůstává na stromech zhruba 60 procent, švestek polovina. To se dotkne i slivovice, bude jí velmi málo.

"Každý rok něco pomrzne, ale takovou spoušť nepamatuju,“ řekl MF Dnes majitel sadů v obci Žlutava na Zlínsku Aleš Marčík.

Například na Slovácku je to třetí špatná sezona v řadě. "Meruňky nebudou vůbec, to je jisté, švestky si nedovolím odhadnout. Nevíme, co ještě přijde,“ řekl listu Jiří Šácha z Českého svazu zahrádkářů v Kunovicích.  Netknuté zůstaly jen vyšší polohy Valašska, kam mráz nedosáhl. Výpadek však jedna oblast nepokryje.

Produkce likérky Jelínek se neúroda zřejmě nedotkne. Její vlastní sady u Vizovic sice mráz poničil také, ale firma vykupuje ovoce ze třinácti zemí.

Témata:  Ovoce alkohol

Související

Aktuálně se děje

21. října 2025 12:11

Salon, který zklamal: Jak postupovat, když služba skončí průšvihem místo relaxu

Návštěva kadeřnického salónu, nehtového studia či maséra představuje pro mnoho lidí zasloužený odpočinek či způsob, jak vylepšit svůj vzhled. Ne vždy se však výsledek shoduje s našimi představami – nový účes se nemusí podařit, manikúra může být nekvalitní a masáž namísto úlevy přinese bolest. Místo odpočinku si pak zákazník odnáší nepříjemný zážitek a problémy související s řešením nápravy k tomu. Jak v těchto případech postupovat a na co máte nárok? 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.