Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Aktuální dění v EU: Jaké budou vývojové trendy?

Evropská unie, ilustrační fotografie
Evropská unie, ilustrační fotografie
Foto: European Union

V minulém týdnu zazněly v agendě EU mnohé podněty, reflektující jak nedávnou minulost, tak též určující směr a obsah některých budoucích vývojových trendů. Informuje Petr Zahradník, poradce prezidenta Hospodářské komory České republiky a člen Evropského hospodářského a sociálního výboru.

Zcela nové ekonomické odvětví může být zatím zakukleno v podobě názvu sdílená (kolaborativní) ekonomika, ke které Evropská komise zveřejnila informativní pokyny s očekáváním, že nový koncepční model ekonomického chování může představovat významný příspěvek pro dlouhodobý ekonomický rozvoj, efektivnější vynakládání zdrojů i příležitost pro tvorbu nových pracovních míst.

Sdílená ekonomika je vnímána jako model, v němž jsou aktivity určovány platformami spolupráce, vytvářející a využívající tržní prostředí pro alternativní podobu prodeje zboží či poskytování služeb obvykle zajišťovanou jednotlivci, soukromými osobami.

Kolaborativní ekonomika je založena na třech kategoriích aktérů: poskytovatele služeb, či prodejce (případně i výrobce) zboží, kteří sdílejí s ostatními jejich aktiva, majetek, zdroje, čas nebo schopnosti; to jsou případy, kdy soukromé osoby nabízejí služby primárně na příležitostné bázi nebo při poskytování služeb sdílejí s jinými subjekty jejich profesionální kapacitu; druhý typ aktéra představují uživatelé popsaných druhů aktivit a třetí pak zprostředkovatelé, zajišťující propojení mezi aktéry – obvykle přes on-line platformy – a usnadňující uzavření transakcí mezi nimi (platformy spolupráce).

Kolaborativní ekonomika primárně nepředstavuje změny vlastnictví, či vznik nového typu vlastnictví (ačkoliv v budoucím vývoji toto nemůže být vyloučeno) a může být vytvářena jak pro účel dosažení zisku, tak i pro zajištění bohulibých přínosů.

Klíčový postřeh spočívá v tom, že kolaborativní ekonomika je z definice založena na spontaneitě, kreativitě aktérů a existuje riziko, že regulace „těžší váhy“ by ji mohla zahubit.

Na straně druhé však určitá platforma pravidel hry je žádoucí a klíčové je nalézat jejich přínosnou míru, která nepůsobí destruktivně. Je nutné vyřešit záležitost požadavků vstupu na trh (zvláště z toho důvodu, že řada věcných aktivit je již nyní provozována a poskytována, nicméně provozovatelé musejí respektovat mnohdy velmi přísné normy, například při přepravních, ubytovacích či stravovacích službách). Další významnou oblastí je stanovení odpovědnosti v případě sporů mezi aktéry a určení pravidel ochrany spotřebitele; vedle toho je zapotřebí stanovit, zda se jedná o podnikatelskou aktivitu a jak je to s jejím zdaněním; velmi legitimní otázkou je pak i to, zda v kolaborativní ekonomice lze vytvořit pracovně-právní vztah.

V těchto dnech je to přesně rok, co spustil své praktické fungování Investiční plán pro Evropu, který je též často nazýván jménem stávajícího předsedy Evropské komise – Junckerův. Rok je dobrá doba k identifikaci jeho přínosů i k nastavení jeho dalšího směřování. Je dost možné, že právě na základech Investičního plánu pro Evropu dojde k definování principů nakládání a rozdělování prostředků Rozpočtu EU po roce 2021 – možná ne hned a v plném rozsahu, nicméně trend založený na návratnosti a dosažených výsledcích, které omezení zdroje EU přinášejí, je zjevný již dnes.

Jádro plánu tvoří Evropský fond pro strategické investice (EFSI), který není fondem v klasickém vnímání a který je řízen a spravován skupinou Evropské investiční banky. Sice došlo ke skrytému posunu prvního výkonnostního cíle z konce roku 2017 do poloviny roku 2018, nicméně do té doby má Plán generovat nejméně 315 mld. EUR investic.

Dosud je odhadováno, že schválené a fungující projekty představují objem přibližně 100 mld. EUR. Součástí plánu je též Evropské centrum pro investiční poradenství (EIAH), nabízející kompetentní pomoc pro projektové žadatele; v minulém týdnu pak byla spuštěna třetí složka Plánu: Evropský portál investičních projektů (EIPP). Aktivity EFSI lze kombinovat s kohezními projekty, resp. s využitím prostředků Evropských strukturálních a investičních fondů. Investiční plán pro Evropu bude pokračovat i přes horizont roku 2018, přičemž se na základě identifikované poptávky posílí role specializovaného nástroje pro malé a střední podniky. EIAH by se měla lokálně a regionálně orientovat.

A proces Evropského semestru by měl v příštím období vést k odstranění překážek a nastavení odpovídající strukturální připravenosti na úrovni členských států, aby pro ně Investiční plán pro Evropu znamenal ještě citelnější přínos.

Témata:  EU

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.