Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na trhu je falšovaná treska. Podílem svého masa rybu příliš nepřipomíná

Ryby, ilustrační fotografie
Ryby, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Společnost Makro musí okamžitě z trhu stáhnout závadnou šarži mražených aljašských tresek. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) totiž odhalila, že ve výrobku je místo 80 procent masa pouze 46,3 procenta a informace na obalu jsou tak lživé.

Milovníci ryb by nyní měli zbystřit. Na trhu se totiž podle zjištění Státní zemědělské a potravinářské inspekce nachází mražená Aljašská treska, která s celkovým podílem svého masa rybu příliš nepřipomíná.

"Na obalu potraviny je mj. uvedeno: Hmotnost po dokapání 800g (pozn.: tj. obsah masa 80%). Laboratorní rozbor ale stanovil obsah masa ve výrobku jen na 46,3% hmotnosti potraviny," uvedl tiskový mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

"Informace na obalu tak byla zavádějící ohledně skutečného obsahu masa a SZPI nařídila kontrolované osobě, aby falšovanou šarži potraviny stáhla z nabídky," dodal.

Tento případ přitom není ojedinělý a počet falšovaných ryb z dovozu podle SZPI narůstá. V tomto případě je závadnou šarží Aljašská treska filety v balení 1 kilogram, s označením data minimální trvanlivosti do 24. 6. 2017, dovozce: Frigoexim s.r.o., Březinova cesta 136, Litoměřice, země původu: Čína.

Témata:  Ryby Státní zemědělské a potravinářské inspekce

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.