Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Veterináři vrátili do Polska 8 tun masa. Chystají pokutu

Maso, ilustrační fotografie
Maso, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Kontroloři ze Státní veterinární správy (SVS) objevili ve skladu na jižní Moravě osm tun polotovaru pro výrobu kebabu, který měl vážné nedostatky. Výrobci hrozí pokuta až milion korun.

Veterináři nevyhovují drůbeží polotovar objevili v obci Vranovice. "Při kontrole byly zjištěny vážné nedostatky ve značení zboží. U více než poloviny mraženého masa označeného jako halal nedokázal příjemce zásilky doložit jeho původ," přibližuje nález mluvčí veterinární správy Petr Pejchal.Kontrola ve skladu firmy Kebab expres s.r.o. provedená 2. června může vyjít ještě pěkně draho. Výrobci masa na kebab totiž podle zákona hrozí až milionová pokuta.

"V údajích o složení výrobku nebyly odlišeny alergeny od ostatních vyjmenovaných složek. Na obale také nebylo uvedeno datum zmrazení a chyběla informace o tom, že se výrobek po rozmrazení nemá opětovně zmrazovat, a také informace, že je polotovar před spotřebou nutné důkladně tepelně upravit," vypočítává nedostatky Pejchal.

U více než poloviny zásilky (4,6 tuny) masa navíc chyběly doklady o původu masa.

Témata:  Státní veterinární správa Kuřecí maso

Související

Aktuálně se děje

21. října 2025 11:48

Zlato láme rekordy: Nejistota ve světě žene investory k nejstarší jistotě lidstva

Král drahých kovů si pověst „bezpečného přístavu“ na finančních trzích obhajuje s velkým přehledem. Od začátku roku 2025 jeho cena vzrostla o více než 50 % a poprvé v historii překonala hranici 4 000 USD za trojskou unci – a to dokonce během vládního shutdownu v USA. Takto prudký růst však otevírá otázku, zda zlato zvládne udržet tempo a zamíří až k hranici 5 000 USD, nebo přijde ochlazení. Podrobnější pohled na situaci nabízí Olívia Lacenová, analytička Wonderinterest Trading Ltd., ve své aktuální analýze.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.