Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polská centrální banka ponechá sazby beze změny

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Během úterního obchodování se kurz koruny vůči euru držel těsně nad hranicí kurzového závazku. K dobré náladě kurzu přispěla i domácí data. Zahraniční obchod dosáhl vysokého přebytku 23,6 mld. CZK, což je vůbec nejlepší dubnový výsledek v historii. Špatně se nevedlo ani průmyslové produkci, která v dubnu přidala 4,2 % y/y. Za dobrými výsledky stál především automobilový průmysl, který je hnán i nárůstem nových zakázek ze zahraničí. To že se kurz koruny poslední týdny zarputile držel u kurzového závazku, se promítlo i v objemu dubnových devizových intervencí. Zatímco v březnu centrální banka na trhu zasahovat vůbec nemusela, v dubnu jí silná koruna donutila skoupit necelých 400 mil. EUR (10,5 mld. CZK). I tak se však nejedná o objem, který by centrální bance musel dělat vrásky. Zavedení záporných úrokových sazeb tak v současné době stále není na pořadu dne. Polský zlotý si dnes nepatrně polepšil, když posílil o 0,2 % na 4,35 PLN/EUR. Maďarský forint si připsal 0,1 % na 310,7 HUF/EUR. Informuje Jana Steckerová, KB.

V Polsku zítra končí dvoudenní zasedání polské centrální banky (NBP). Ta na něm s největší pravděpodobností ponechá úrokové sazby beze změny na úrovni 1,5 %. Červnové zasedaní bude zároveň posledním zasedáním, které povede současný guvernér Marek Belka. Toho v čele NBP vystřídá od poloviny června profesor Adam Glapinski. I tak ale podle ekonomů SG zůstanou polské úrokové sazby v letošním roce beze změny. S novým guvernérem však může přijít na řadu diskuze o nástrojích, které by podpořily domácí investiční aktivitu, která v Q1 16 výrazně propadla. Mohlo by se jednat o úvěry s nulovým úročením, které by NBP poskytovala malým a středním podnikům, snížení povinné minimální míry rezerv, na přetřes může přijít i nastavení inflační cíle (v současné době 2,5 % +/-1%). Ve zbytku regionu nás čeká pouze český podíl nezaměstnaných. Ten by díky sezónním faktorům měl v květnu poklesnout na 5,4 %. Kurz koruny se tak zřejmě ani zítra od kurzového závazku neodlepí.

Témata:  EUR

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.