Ekonomika

Ilustrační fotografie

Trump se snaží otevřít novou frontovou linii ve své obchodní válce

Ekonomika

Americký prezident Donald Trump se zřejmě snaží otevřít novou frontovou linii ve své obchodní válce. Přišel totiž s plánem vyřadit Indii z programu prioritního obchodního zacházení, který nyní umožňuje bezcelní vstup do USA pro zboží z Indie za 5,6 miliardy USD (126,8 miliardy Kč). Jde o nejsilnější represivní krok proti Indii za dobu, co je Trump v úřadu, uvedla agentura Reuters. Podle Úřadu obchodního zmocněnce USA (USTR) uvažují Spojené státy rovněž o tom, že by z programu mohlo odejít i Turecko, protože je už dostatečně ekonomicky rozvinuté.

GBP (libra)

Brexit: Mayová bude podporovat chudší města, opozice to označila za úplatek

Ekonomika

Fond ve výši 1,6 miliardy liber (47,7 miliardy Kč) má podpořit rozvoj chudších anglických měst po odchodu Velké Británie z Evropské unie v příštích šesti letech. "Prosperita v naší zemi se příliš dlouho šíří nespravedlivě. Chceme, aby fungovala pro všechny obce," vysvětlila dnes premiérka Theresa Mayová zřízení fondu. Více než polovina z uvedené částky má posloužit k vytváření nových pracovních míst a podpoře růstu na severu a ve středu Anglie. Opozice to podle BBC označila za úplatek, který má přimět poslance za tyto kraje k podpoře premiérčiny dohody o brexitu.

Ilustrační fotografie

Firmy berou každého? Omyl! Jak se připravit na pracovní pohovor

Ekonomika

Šest kol přijímacího řízení, celodenní komplexní testování formou assessment centra či opakované konferenční hovory s vedením firmy sedícím kdesi v zámoří. Na zájemce o práci čeká při pohovorech spoustu dříve neznámých úskalí. Jak se jim nejlépe vyhnout a připravit se na ně?

Placení, tržby, ilustrační foto

Firmám se bude dařit hůř. Případů platební neschopnosti po deseti let přibude

Ekonomika

Desetileté období poklesů počtu případů platební neschopnosti firem na rozvinutých trzích je u konce, se zpomalením růstu globální ekonomiky by totiž letos poprvé od roku 2009 měl stoupnout počet případů platební neschopnosti o jedno procento. V aktuální analýze to předpokládá pojišťovna Atradius, která patří mezi lídry světového trhu pojištění pohledávek. Pojišťovna to dnes sdělila ČTK.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Česko má nejhorší výsledek státního rozpočtu od roku 2011

Hospodaření státu skončilo za první dva měsíce v deficitu 19,9 mld. Kč. Začátek roku bývá však tradičně pozitivní a současný výsledek je tak nejhorší od roku 2011. Na příjmové straně i nadále silně zaostává výběr daně z příjmu právnických osob. Ostatní hlavní daňové položky odpovídají přibližně rozpočtovému plánu. Na straně výdajů zaujme významný nárůst investic v řádu desítek procent oproti předchozímu roku. V měřítku plánovaných výdajů pro tento rok však investice dosahují pouze třetiny předpokládané částky.

28. října 2016 poprvé zavírají obchody na základě zákona o prodejní době

Zůstanou obchody o svátcích zavřené? Ústavní soud brzy rozhodne

Ekonomika

Ústavní soud zveřejní 13. března rozhodnutí, zda velké obchody zůstanou o některých státních svátcích zavřené. Vyplývá to z programu jednání soudu. Návrh na zrušení zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě podala před více než dvěma lety skupina senátorů. Podnět iniciovaly Svaz obchodu a cestovního ruchu a Hospodářská komora. V návrhu stojí, že zákon je v přímém rozporu se čtyřmi ústavně zaručenými právy, mimo jiné s právem na svobodné podnikání.

CZK

Zrušení superhrubé mzdy? Stát by zvýšil zdravotní odvody podnikatelům i zaměstnancům

Ekonomika

Zrušení superhrubé mzdy dnes předseda sociální demokracie a vicepremiér v menšinové vládě hnutí ANO a ČSSD Jan Hamáček označil za velké riziko. Novinářům v Hradci Králové při sjezdu strany řekl, že jde zatím pouze o diskusi uvnitř koaličního ANO. Návrh podle něj znamená zátěž pro zaměstnance a firmy. O věci chce diskutovat na koaliční radě 17. března.

Ilustrační fotografie

Jaké jsou největší překážky českého průmyslu?

Ekonomika

Manažeři českých průmyslových podniků spatřují největší bariéru rozvoje v nedostatku pracovních sil, legislativě a náročné administrativě. Studenti naopak považují za nejvýznamnější překážku zahraniční konkurenci a rostoucí náklady na podnikání. Za největší nedostatky českého průmyslu považují obě skupiny málo lidí na trhu práce, vysokou administrativní zátěž a nedostatečné investice do inovací. Na rozdíl od řídicích pracovníků považují studenti za nedostatek nízkou míru digitalizace a omezené finanční zdroje. Vyplývá to ze společného průzkumu inženýrské společnosti DEL a poradenské společnosti BDO, který provedla agentura Ipsos na základě osobního dotazování.

Ilustrační fotografie

Mayová poprvé připustila odklad brexitu. Je to cynické a bezohledné, tvrdí opozice

Ekonomika

Premiérka Theresa Mayová dnes poprvé připustila, že Británie může požádat o odklad březnového termínu pro odchod země z Evropské unie. Poslancům v britském parlamentu ale řekla, že vláda o jednorázový a krátkodobý odklad požádá Brusel jen v případě, že britští zákonodárci při hlasování odmítnou podpořit vyjednanou dohodu o podmínkách odchodu z unie i možnost, že Británie 29. března opustí EU bez jakékoli dohody.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Plán na levnější data? Babiš chce v Česku čtvrtého operátora

Stát bude v březnu a dubnu jednat s operátory ze Spojených států, Itálie, Francie, Velké Británie a Jižní Koreje ohledně zavedení čtvrtého operátora na český trh. Na dnešní tiskové konferenci při představení vládního návrhu změny zákona o elektronických komunikacích to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Aukce frekvenčních pásem by měla začít do konce prosince, v lednu či únoru by stát chtěl předat frekvence, řekl vládní zmocněnec pro digitalizaci Vladimír Dzurilla.

Ilustrační fotografie

E-shopy se neptají. Pozor na předem zaškrtnutá políčka

Ekonomika

Prodejci si v posledních letech navykli ke zboží objednanému přes internet připojovat další položky, které jsou automaticky předvolené. Pokud o ně nemáte zájem, musíte je ze seznamu odkliknout. Takovéto dodatečné platby, které e-shopy účtují bez výslovného souhlasu zákazníka, jsou přitom protiprávní. Jedná se například o pojištění zásilky. Běžně tyto praktiky používá řada českých e-shopů.

Ilustrační fotografie

Brexit se výrazně dotkne i Česka. Firmy se bojí negativního dopadu

Ekonomika

Více než polovina českých malých a středních firem očekává, že odchod Velké Británie z EU bude mít na českou ekonomiku negativní vliv. Naopak pozitivní dopad tzv. brexitu očekávají tři procenta dotázaných. Zhruba 37 procent firem žádnou změnu neočekává. Vyplývá to z průzkumu mezi 400 firmami v Indexu očekávání firem ČSOB. Zároveň se podle průzkumu tři čtvrtiny firem domnívají, že by ČR neměla z EU vystupovat.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Jak se vyhnout bolesti hlavy po pádu trhů

Tento rok odstartoval pozitivním růstem trhů. Makroekonomická data přitom signalizují blížící se zpomalení ekonomiky. Jak by se měli investoři připravit na novou situaci vysvětluje Althea Spinozzi, specialistka na dluhopisy Saxo Bank.

Ilustrační fotografie

Brexit: České firmy se bojí nejhoršího. Nikdo neví, co nastane

Ekonomika

České firmy od začátku roku ve Velké Británii méně investují. Velcí exportéři se také předzásobují či stahují některé své agendy z ostrovů do kontinentální Evropy. Vyplývá to z informací podnikatelských svazů a agentury CzechTrade. Dovoz z Británie se v posledních měsících propadá. V prosinci klesl již o 35 procent meziročně, za celý rok pak o 16,4 procenta. Český export na ostrovy se loni snížil na úroveň roku 2015, když klesl o 2,5 procenta, uvádí Český statistický úřad.

Ilustrační fotografie

V Česku chybí 5000 řezníků. Víte, jak je tato profese placená?

Ekonomika

Na pracovním trhu chybí kolem 5000 odborně vyučených řezníků. Poptávka po nich je velká, v učení jich je 100. ČTK to dnes řekl ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina. Velké firmy jsou podle něj schopné přijmout i 50 nových řezníků. Hrubá mzda je podle statistik ministerstva průmyslu a obchodu kolem 21.000 korun, ale to podle Katiny neodpovídá realitě, protože jsou do ní započítávaní pomocní pracovníci. Podle šetření svazu si u standardně fungující firmy vydělá kvalifikovaný řezník až 40.000 korun hrubého měsíčně.

Ilustrační fotografie

Ve zdravotnictví tiká časovaná bomba

Ekonomika

Zdravotnictví čelí řadě problémů. Trápí ho nejen stárnutí populace, zvyšování požadavků na lékařskou péči a nedostatek pracovníků, ale také značně podfinancované investice do vybavení, a to včetně moderních přístrojů nebo počítačů. Právě v počítačovém vybavení tiká časovaná bomba, kterou mohou odpálit hackeři.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Německo se v závěru roku vyhnulo recesi

Německo se ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku vyhnulo recesi, hrubý domácí produkt (HDP) zůstal proti předchozím třem měsícům beze změny. Oznámil to dnes německý statistický úřad, a potvrdil tak předběžné odhady. Podrobnější údaje ukázaly, že odvrátit recesi pomohly vyšší státní výdaje. Ve třetím čtvrtletí ekonomika vykázala pokles o 0,2 procenta.

Ilustrační fotografie

Už jen 37 dnů. Brexit zkomplikuje cesty za prací nejen Čechům

Ekonomika

Už jen 37 dnů. Jen tolik zbývá do plánovaného odchodu Velké Británie z EU. Tím okamžikem se nejspíš výrazně zkomplikují cesty za prací Čechům, Slovákům i dalším osmi národnostem z nových členských zemí EU. Podle Petera Dosedly, CEO pracovní a personální agentury Manuvia, je však iluzorní spoléhat na to, že by se lidé pracující ve Spojeném království houfně vraceli domů na neobsazená pracovní místa. I přes chystaná omezení se britský trh bez zahraničních pracovníků neobejde. Podle Petera Dosedly je pracovní migrace totiž přirozenou součástí proměněných trhů práce ve vyspělých ekonomikách, včetně té britské.

Ilustrační fotografie

Ryanair bude od října létat do francouzského Bordeaux

Ekonomika

Nízkonákladová letecká společnost Ryanair oznámila, že od začátku zimního letového řádu spustí pravidelnou linku do francouzského Bordeaux. Nové spojení bude v provozu od 27. října 2019 dvakrát týdně, vždy ve čtvrtek a v neděli. Město na jihozápadě Francie bude již 32. oznámenou destinací dopravce, do které mohou cestující z Letiště Václava Havla Praha zamířit.

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 1:46

První oběti: Tesla propustí v Nevadě 693 zaměstnanců

Tesla hodlá propustit 693 zaměstnanců ve svých zařízeních v Sparks v Nevadě, jak ukázalo vládní oznámení. Tento krok je součástí plánu automobilky na snížení více než 10 % své celosvětové pracovní síly, který přichází v době poklesu prodejů a vzrůstající konkurence.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy