Německo se v závěru roku vyhnulo recesi

Německo se ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku vyhnulo recesi, hrubý domácí produkt (HDP) zůstal proti předchozím třem měsícům beze změny. Oznámil to dnes německý statistický úřad, a potvrdil tak předběžné odhady. Podrobnější údaje ukázaly, že odvrátit recesi pomohly vyšší státní výdaje. Ve třetím čtvrtletí ekonomika vykázala pokles o 0,2 procenta.

Ilustrační fotografie
reklama

Státní výdaje vzrostly o 1,6 procenta a k růstu HDP přispěly 0,3 procentního bodu. Vývoz ale v posledních třech měsících roku nedokázal zpomalující ekonomiku stimulovat, uvedli statistici. Vývoz i dovoz se zvýšily shodně o 0,7 procenta.

Soukromá spotřeba, která je jedním z pilířů ekonomiky, růstem o pouhá 0,2 procenta zklamala. Ke zvýšení HDP přispěla 0,1 procentního bodu. Na vývoj tohoto segmentu ale měly podle ekonoma VP Bank Thomase Gitzela značný dopad přísnější emisní předpisy, které zbrzdily prodej aut. Stejně tak poznamenaly export.

Za celý loňský rok německá ekonomika vzrostla o 1,4 procenta, zatímco předběžná data ukazovala na růst o 1,5 procenta. Růst zpomalil z předloňských 2,2 procenta a byl nejslabší od roku 2013, kdy se HDP zvýšil pouze o půl procenta.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. Německo se v poslední době potýká s negativními důsledky slábnoucího růstu globální ekonomiky, sporů v mezinárodních obchodních vztazích a nejistoty kolem připravovaného odchodu Británie z Evropské unie.

"To, co se stane na mezinárodní scéně, rozhodne o prosperitě a nesnázích německé ekonomiky," řekl Gitzel agentuře Reuters.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky