Trump se snaží otevřít novou frontovou linii ve své obchodní válce

Americký prezident Donald Trump se zřejmě snaží otevřít novou frontovou linii ve své obchodní válce. Přišel totiž s plánem vyřadit Indii z programu prioritního obchodního zacházení, který nyní umožňuje bezcelní vstup do USA pro zboží z Indie za 5,6 miliardy USD (126,8 miliardy Kč). Jde o nejsilnější represivní krok proti Indii za dobu, co je Trump v úřadu, uvedla agentura Reuters. Podle Úřadu obchodního zmocněnce USA (USTR) uvažují Spojené státy rovněž o tom, že by z programu mohlo odejít i Turecko, protože je už dostatečně ekonomicky rozvinuté.

Ilustrační fotografie
reklama

Odebrání země z programu prioritního obchodního zacházení, tzv. GSP, může podle USTR vstoupit v platnost 60 dní po oznámení takového plánu Kongresu a vládě dané země a je provedeno prostřednictvím prezidentského prohlášení.

Trump, který slíbil snížit obchodní deficit USA, opakovaně kritizoval Indii kvůli jejím vysokým clům. Trump v dopise představitelům Kongresu uvedl, že se rozhodl vyřadit Indii z programu, když po intenzivním jednání mezi USA a indickou vládou zjistil, že Indie nedokázala Spojeným státům zaručit spravedlivý a odpovídající přístup na svůj trh.

Indie je největším příjemcem programu GSP. Dohoda přináší v současnosti zemi výhody kolem 250 milionů USD ročně. Podle zdroje Reuters je však program GSP spíše symbolem strategických vztahů.

Obchodním vztahům mezi USA a Indií uškodila nová pravidla pro internetové obchody, která omezila podnikání amerických firem Amazon a Flipkart.

Mezi největší položky Indie zahrnuté do programu GSP v roce 2017 patřily součásti pro automobily, slitiny železa, šperky ze vzácných kovů, stavební kámen, izolační kabely a dráty. Většinu indického vývozu do USA tvořily polotovary, které se nevyrábějí v USA. Deficit obchodu USA s Indií předloni činil 27,3 miliardy USD.

USTR už loni v srpnu oznámil, že přezkoumává způsobilost Turecka pro účast v programu. Turecko předtím zavedlo odvetná cla na americké zboží v reakci na americká cla na ocel a hliník. V roce 2017 dovezly Spojené státy z Turecka v rámci programu GSP zboží za 1,66 miliardy USD, což bylo zhruba 17,7 procenta amerického dovozu z Turecka.

Součástí programu GSP je 120 zemí. Program je jedním z nejstarších a největších prioritních obchodních programů USA. Jeho cílem je podpořit ekonomický rozvoj v zemích a teritoriích zahrnutých do programu zrušením cel na tisíce produktů. Hlavními kategoriemi, na které se bezcelní obchod vztahuje, jsou auta a automobilové součástky, klenoty či vzácné kovy.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky