Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump se snaží otevřít novou frontovou linii ve své obchodní válce

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Americký prezident Donald Trump se zřejmě snaží otevřít novou frontovou linii ve své obchodní válce. Přišel totiž s plánem vyřadit Indii z programu prioritního obchodního zacházení, který nyní umožňuje bezcelní vstup do USA pro zboží z Indie za 5,6 miliardy USD (126,8 miliardy Kč). Jde o nejsilnější represivní krok proti Indii za dobu, co je Trump v úřadu, uvedla agentura Reuters. Podle Úřadu obchodního zmocněnce USA (USTR) uvažují Spojené státy rovněž o tom, že by z programu mohlo odejít i Turecko, protože je už dostatečně ekonomicky rozvinuté.

Odebrání země z programu prioritního obchodního zacházení, tzv. GSP, může podle USTR vstoupit v platnost 60 dní po oznámení takového plánu Kongresu a vládě dané země a je provedeno prostřednictvím prezidentského prohlášení.

Trump, který slíbil snížit obchodní deficit USA, opakovaně kritizoval Indii kvůli jejím vysokým clům. Trump v dopise představitelům Kongresu uvedl, že se rozhodl vyřadit Indii z programu, když po intenzivním jednání mezi USA a indickou vládou zjistil, že Indie nedokázala Spojeným státům zaručit spravedlivý a odpovídající přístup na svůj trh.

Indie je největším příjemcem programu GSP. Dohoda přináší v současnosti zemi výhody kolem 250 milionů USD ročně. Podle zdroje Reuters je však program GSP spíše symbolem strategických vztahů.

Obchodním vztahům mezi USA a Indií uškodila nová pravidla pro internetové obchody, která omezila podnikání amerických firem Amazon a Flipkart.

Mezi největší položky Indie zahrnuté do programu GSP v roce 2017 patřily součásti pro automobily, slitiny železa, šperky ze vzácných kovů, stavební kámen, izolační kabely a dráty. Většinu indického vývozu do USA tvořily polotovary, které se nevyrábějí v USA. Deficit obchodu USA s Indií předloni činil 27,3 miliardy USD.

USTR už loni v srpnu oznámil, že přezkoumává způsobilost Turecka pro účast v programu. Turecko předtím zavedlo odvetná cla na americké zboží v reakci na americká cla na ocel a hliník. V roce 2017 dovezly Spojené státy z Turecka v rámci programu GSP zboží za 1,66 miliardy USD, což bylo zhruba 17,7 procenta amerického dovozu z Turecka.

Součástí programu GSP je 120 zemí. Program je jedním z nejstarších a největších prioritních obchodních programů USA. Jeho cílem je podpořit ekonomický rozvoj v zemích a teritoriích zahrnutých do programu zrušením cel na tisíce produktů. Hlavními kategoriemi, na které se bezcelní obchod vztahuje, jsou auta a automobilové součástky, klenoty či vzácné kovy.

Témata:  Donald Trump obchodní válka USA Indie ekonomika

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.