Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaké jsou největší překážky českého průmyslu?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Manažeři českých průmyslových podniků spatřují největší bariéru rozvoje v nedostatku pracovních sil, legislativě a náročné administrativě. Studenti naopak považují za nejvýznamnější překážku zahraniční konkurenci a rostoucí náklady na podnikání. Za největší nedostatky českého průmyslu považují obě skupiny málo lidí na trhu práce, vysokou administrativní zátěž a nedostatečné investice do inovací. Na rozdíl od řídicích pracovníků považují studenti za nedostatek nízkou míru digitalizace a omezené finanční zdroje. Vyplývá to ze společného průzkumu inženýrské společnosti DEL a poradenské společnosti BDO, který provedla agentura Ipsos na základě osobního dotazování.

Podle dat Českého statistického úřadu vzrostl loni tuzemský průmysl o 3 %. Jedná se o nejnižší hodnotu za posledních 5 let. Na zpomalení tempa růstu se významně podílelo několik překážek a nedostatků, s nimiž se český průmysl potýká. „Podle manažerů působících v tomto odvětví je největší bariérou rozvoje nedostatek pracovní síly, včetně té kvalifikované. Stěžují si i na množství regulací a administrativy,“ uvádí Jiří Kabelka, předseda představenstva společnosti DEL, s tím, že stejné bariéry v průzkumu uvádějí studenti středních a vysokých technických škol. Na rozdíl od manažerů vnímají jako velké překážky rozvoje sílu zahraniční konkurence a rostoucí náklady na podnikání.

Chybí investice, vyšší produktivita i přidaná hodnota

Od bariér se odvíjejí nedostatky českého průmyslu. Podle 9 z 10 manažerů patří mezi zásadní nedostupnost vysoce i méně kvalifikovaných pracovníků nebo příliš mnoho regulace a administrativy. Studenti většinou vnímají jako problém také nízkou produktivitu práce, nedostatek investic do inovací či nedostatečné čerpání dotací EU, a manažeři tento náhled potvrzují. „Z výsledků je patrné, že klíč k vytvoření a udržení konkurenceschopnosti českých podniků tkví v inovacích a vlastních řešeních,“ upozorňuje Petr Kymlička, partner poradenské společnosti BDO. Studenti vidí častěji než manažeři nedostatky v míře digitalizace českého průmyslu a omezených zdrojích financování. Manažeři naopak vnímají negativně zvyšující se mzdy, kdežto stávky a pozastavování výroby považují za okrajový problém. Společně se studenty se shodují na tom, že velkou komplikací není fungování v české koruně namísto eura.

Témata:  průmysl Česko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.