Ve zdravotnictví tiká časovaná bomba

Zdravotnictví čelí řadě problémů. Trápí ho nejen stárnutí populace, zvyšování požadavků na lékařskou péči a nedostatek pracovníků, ale také značně podfinancované investice do vybavení, a to včetně moderních přístrojů nebo počítačů. Právě v počítačovém vybavení tiká časovaná bomba, kterou mohou odpálit hackeři.

Ilustrační fotografie
reklama

V posledních letech je péče o zdraví spojena nejen v ČR, ale i v ostatních zemích se stále rostoucími náklady. O investice pro zdravotnická zařízení žádají IT oddělení, která již léta upozorňují na nutnost zefektivnit správu obrovského množství dat, zajistit kybernetickou bezpečnost, šifrovat komunikaci, a především zvýšit bezpečnost pacientů. „Díky přijetí nové IT infrastruktury a programů dosahují nemocnice snížení chybovosti, mají rychlejší a přehlednější správu dat a zabezpečení vedoucí k ochraně a soukromí osobních dat pacientů,“ vysvětluje Patrik Sodoma, Sales Director for Czech Republic ze společnosti SoftwarePro. I když jsou zdravotnické rozpočty velmi napjaté, řešení přece jen existuje.

Zdravotnictví po celém světě čelí kybernetickým útokům

Útoky na zdravotnická zařízení nejsou ničím novým a dochází k nim každý den. Jejich promyšlenost a úspěšnost se však stupňuje. V uplynulých měsících byl zaznamenán obzvlášť nebezpečný masivní kyberútok, který ochromil počítačové sítě v britských nemocnicích. Zaměstnanci při něm ztratili přístup k záznamům pacientů, k rozpisům přijímání pacientů, nefungovaly interní telefonní linky ani e-maily. V živé paměti mají všichni IT administrátoři také útok hackerské skupiny Orangeworm, šířící přes internet po celém světě program Kwampirs, který napadal zdravotnické přístroje.

Pravidelně se objevují i hackerské útoky na tuzemská zdravotnická zařízení. Čelit jim může pouze dobře zabezpečená IT infrastruktura. „Trend jednoznačně potvrzuje, že bezpečné nakládání s daty, tam kde jde o lidský život, je absolutní prioritou. Tyto události nejsou ojedinělé a v budoucnu lze očekávat mnohem rozsáhlejší pokusy o vydírání institucí, které nedostatečně zabezpečily své fungování,“ konstatuje Patrik Sodoma. Otázka tedy nezní, jestli problémy přijdou, ale kdy přijdou. Podle dat antivirové společnosti Symantec dochází už teď ve zdravotnictví při hackerských útocích každoročně po celém světě ke krádežím a zneužití obrovského množství citlivých dat.

Nejzranitelnějším bodem zdravotní péče jsou právě nemoderní systémy a nedostatek odborníků, kteří by je aktualizovali. Dejme tomu, že se vedení nemocnice nebo polikliniky rozhodne zachovat stávající stav a neinvestovat do nových operačních systémů, kancelářských balíků a dalšího programového vybavení. Existuje nějaké řešení v situaci, kdy počítač či celá síť přestanou fungovat? Uprostřed práce s velmi citlivými informacemi, při které často rozhodují minuty? Počítačové sítě zejména ve státním zdravotnickém sektoru často pracují na starých, již nepodporovaných verzích systému Windows (např. XP). „Je alarmující, že kromě samotných počítačů jde také o přístroje se zabudovaným firmwarem, například ultrazvukové či rentgenové přístroje, výpočetní tomografie, magnetické rezonance, monitorovací přístroje na jednotkách intenzivní péče, pohotovosti a podobně. Pokud je na počítač s operačním systémem ‚po expiraci‘ napojen například elektrokardiograf či elektroencefalograf, které měří základní životní funkce, potom jde opět, stejně jako v případě hackerského útoku, o časovanou nálož, jež může dřív nebo později vybuchnout,“ upozorňuje Patrik Sodoma.

Bezpečné řešení s minimálními náklady

Zdravotnictví nemá peněz nazbyt, ale může využít moderní způsob investic. Jedna z výhod pro tento sektor plyne z faktu, že vlastníkem či akcionářem státních zdravotnických zařízení (např. krajských nemocnic) je město či kraj. Prostřednictvím tendrů se tak mohou dostat k výhodnějším cenám pro státní správu - to když akcionáři licence nakoupí hromadně a použijí je nejenom na úřadě, ale třeba také v nemocnicích a jinde.

Další možností je nákup druhotných licencí, které ve většině případů představují ještě větší úsporu než nové licence určené pro státní správu. Za nesrovnatelně nižší náklady tak lze v systémech nainstalovat použitý, ale aktuální software. Díky odborné konzultaci instituce dostává softwarové řešení šité přímo na míru svým potřebám. „Tam, kde chybí peníze, je na místě snižovat náklady, avšak bez zbytečného rizika. Použitý software od renomovaných prodejců jako SoftwarePro není pirátskou verzí, jde o originální a plně funkční produkt. Licence na použitý software se ničím neliší od příslušné nové licence. Její majitel využívá stejné výhody, ale s výraznou úsporou až do výše 70 %. Stačí uvažovat jako ‚správný hospodář‘, protože jakékoliv chytře ušetřené finance za software ve zdravotnictví znamenají možnost použít je pro nákup potřebného zdravotnického vybavení nebo modernizaci toho stávajícího,“ dodává závěrem Patrik Sodoma.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky