Ekonomika

Tesco

Babiš Tesco nekoupí? Novináři naznačují něco jiného

Ekonomika

Andrej Babiš pro týdeník Euro odmítl, že by měl zájem koupit část řetězec obchodů Tesco. Týdeník má ale podle svých slov informace, které naznačují něco jiného. Na sociálních sítích se hned objevily další spekulace.

Ilustrační fotografie

Statisíce nemocných na neschopence. Podívejte se, kde se stoná nejvíce

Ekonomika

V prvním čtvrtletí roku 2015 ošetřující lékaři vystavili tzv. neschopenku takřka půl milionu lidem. Přesně to bylo ve 492 066 případech dočasné pracovní neschopnosti, což je ve srovnání se stejným obdobím roku 2014 o 145 845 případů více. Upozornila na to Česká správa sociálního zabezpečení.

Ilustrační fotografie

Městům došla trpělivost. Miliardy na vodovody končí v cizině

Ekonomika

Dvě miliardy korun odtečou ročně zahraničním vlastníkům z českých vodovodů a kanalizací. Jsou to peníze, které zaplatí lidé a firmy na vodném a stočném, ale místo toho, aby se vrátily zpět do obnovy sítí, končí jako dividendy v zahraničí. Brzy by to mohlo skončit, informuje dnešní MF Dnes.

Michaela Jílková

Ekonomika

Peklo u Jílkové kvůli výživnému: Budeme platit miliony na cizí děti?

Vláda plánuje zavést takzvané zálohované výživné. V podstatě by to znamenalo, že by za některé neplatiče platil alimenty stát, a od dlužníka by je pak vymáhal. Politici tak plánují usnadnit život rodičům, kteří se kvůli tomu, že druhý partner neplatí alimenty, dostali do tíživé situace. Ne všichni ale s návrhem souhlasí, což dali jasně najevo v pořadu Máte slovo.

Důchodci, ilustrační fotografie

Další vážný problém důchodců. Lékařka je zděšena

Ekonomika

Gerontoložka Iva Holmerová se podivuje nad tím, jak mohou politici dopustit, aby se život v domovech důchodců stal živořením. Seniorský věk by podle ní měl mít určitou důstojnost. Nejsou ale lidé, kteří by se o penzisty postarali.

Ilustrační fotografie

Stará lednice škodí ovzduší jako ježdění v autě. Zajímavosti, které jste o elektroodpadu nevěděli

Ekonomika

Papír, plast nebo sklo. To jsou materiály, v jejichž třídění patříme k nejlepším v Evropě, nicméně věděli jste, že i vysloužilá elektrozařízení či jiné elektroodpady jsou určeny k recyklaci? Tato zařízení musí být stejně jako ostatní tříděné materiály oddělené od směsného odpadu a podléhají přísnějším pravidlům sběru i likvidace. Při nesprávném zacházení mohou způsobit rakovinu kůže, šedý oční zákal nebo kontaminaci půdy a vody. Že jste to nevěděli? Pak vás možná překvapí i další zajímavosti týkající se elektroodpadu.

Ilustrační fotografie

Počet sociálně vyloučených lokalit se za deset let zdvojnásobil

Ekonomika

V České republice přibylo sociálně vyloučených lokalit i lidí, kteří v nich žijí. Může jít až o 115 tisíc lidí soustředěných v celkem 606 lokalitách. Vyplývá to z Analýzy sociálně vyloučených lokalit v ČR, kterou pro Ministerstvo práce a sociálních věcí zpracovala společnost GAC spol. s r.o. Tato čísla dokládají, že sociální vyloučení a chudoba jsou jedním z klíčových problémů české společnosti.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Kraje šetří miliony korun nákupem elektřiny na burze

Většina krajských úřadů už několik let nakupuje elektřinu prostřednictvím aukcí a daří se jim tak ušetřit nemalé peníze. Mezi pravidelné klienty Českomoravské komoditní burzy Kladno patří i Pardubický a Plzeňský kraj. Ty získaly kontrakty na dodávky v roce 2016 od jednoho z největších dodavatelů energií, CENTROPOL ENERGY a uspořily tak dohromady téměř 5 milionů korun.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek a současný ministr financí Andrej Babiš

Babišovo zvyšování daní? Vydírání, burcuje Kalousek

Ekonomika

Pokud se nepodaří prosadit elektronickou evidenci tržeb (EET) a další opaření ministerstva financí proti daňovým únikům, nezbude podle šéfa resortu Andreje Babiše nic jiného než zvyšovat daně. Proti tomu se ostře ohradil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Češi zkracují své dovolené. Letošní dovolená opět podraží

Loni Češi v zahraniční utratili přes 54 miliard korun, o 13 % více než předloni. Cestování se však třetí rok v řadě Čechům zdražuje. Zatímco loni srazila devalvace koruny Čechům kupní sílu v zahraničí v průměru o 4 %, letos se dá očekávat její další pokles o jedno procento. Kvůli zdražení dovolené za hranicemi klesl loňský počet zahraničních cest Čechů delších než tři noci na sedmileté minimum. Výpadek částečně kompenzuje stoupající počet kratších cest. Hitem minulého roku byla dovolená v Maďarsku, kam vycestovalo 166 tisíc Čechů. Spolu s Bulharskem zůstává Maďarsko letos jedinou zemí, kde je pro české turisty levněji než doma. Pro letošek zůstanou Češi věrní svým tradičním destinacím v čele s populárním Chorvatskem. Určitý propad zájmu naopak hrozí kvůli výraznému zdražení Egyptu.

Zmrzlina, ilustrační fotografie

Se zmrzlinou nakupujete i vzduch. Jak poznat tu dobrou?

Ekonomika

Zmrzlinu zmrzlinou dělají použité suroviny a také vzduch, který do ní výrobci vhánějí. Záleží ovšem na množství přidaného vzduchu. A abychom si pochutnali, tak i na dalších příměsích. Jak vybrat správnou zmrzlinu? Čtěte dál...

Ilustrační fotografie

Vrátí se poplatky do zdravotnictví? Koalice má plán

Ekonomika

Část koalice dospěla k názoru, že bezplatné zdravotnictví v Česku fungovat nemůže. Přemýšlí proto, jak navrátit spoluúčast pacientů. Jednou z možností je prosazení nadstandardní péče, pokud ovšem nenarazí u ČSSD.

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:55

Jak zvládnout nízký odhad nemovitosti při žádosti o hypotéku

Zájemcům o hypotéku se může stát, že odhad ceny nemovitosti nevyjde na požadovanou částku. Poradíme, jak takovou situaci řešit.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy